Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Om Baxter tar över måste han släppa sitt defensiva tänk

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Det kallas Rollegate numera. Roland Nilssons sega adjö till MFF.

Ett avsked upphöjt till ett drama.

Precis som om det är så himla viktigt vem som ska träna mästarlaget från nu och framåt.

Stuart Baxter är för dagen hetaste tipset. Som klubbledare hade jag letat efter Alexander Lukas.

Om Stuart Baxter kan jag bara säga att han är sympatisk och en meriterad tränare med SM-guld och fucking Champions League hos AIK samt cupvinst med HIF plus förbundskaptensjobb i Sydafrika och Finland.

Meritmässigt kan MFF absolut inte hitta ett bättre möjligt alternativ. Då hade man fått gå till riktiga utländska meriterade tränare som med liknande bakgrund hade sugit ut de sista futtiga miljoner som finns kvar i MFF:s pressade plånbok. Plus förmodligen lite till.

Stuart är visserligen skotte men har varit här så länge att jag ser honom som försvenskad och då blir följdfrågan hur positivt det är?

Baxter är mer skolad i svensk fotboll än i den internationella och vi kan inte komma ifrån att svensk klubbfotboll nått sina största internationella framgångar under en tid då det fortfarande gick att besegra teknik och briljans med organisation. I praktiken starkt försvar, press och kontringsspel. De senaste veckorna har vi sett att inte ens ett superlag som Real Madrid klarar av att vinna så nuförtiden.

Var Roland dålig, usel och sen Gud?

MFF har under Roland Nilsson spelat en snabb modernt bollhållande attackerande fotboll. Det gav inget resultat i två säsonger men ett guld den tredje.

Så var Roland Nilsson en dålig tränare 2008 då MFF slutade sexa, 20 poäng efter Kalmar? Och hur usel var han inte 2009 när det bara blev en sjunde plats? För att sen plötsligt bli Gud tredje säsongen med ett efterlängtat guld.

Många har velat och vill fortfarande minimera Rolands prestation förra säsongen med att hävda att det var en Pep-effekt som låg bakom guldet, men denne Pep är väl på väg att straffa ut sig ur svensk fotboll nu när han fått det huvudansvar många tyckte att han borde ha fått i Malmö.

Bra tränare har tur

Alexander Lukas hade lyckats vartenda år.

En bra tränare har tur.

I inledningen av karriären med att få ett mindre lag som har flytet att ett antal talanger slår igenom samtidigt så att resultaten skänker tränaren glans.

Sen genom att lockas till större lag där han kan peka och få de spelare han vill. Vad skulle exempelvis Alex Ferguson kunnat uträtta med MFF utan den ekonomi han haft bakom sig i Manchester United? Vad skulle den riktige Pep kunnat göra med dagens Halmstad?

Bob Houghton var en visionär. Han förändrade svensk fotboll i grunden och gjorde den internationellt framgångsrik eftersom han såg bristerna i de europeiska topplagens organisation.

Roy Hodgson och Sven-Göran Eriksson hängde på och förädlade tankegången, men det var på 1970- och 1980-talen och sen dess har svensk fotbolls utveckling inskränkts till att vi sett två genier födas i Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic.

Om Stuart Baxter blir Malmös nye tränare måste han frigöra sig från det tänk som resulterade i guld med ett extremt defensivstarkt AIK och våga satsa på det långsiktigt positiva i stället för de snabba resultaten.

Menar Malmö allvar med sitt långsiktiga tänk och tål en eller två säsongers bakslag kan Baxter fungera lika väl som någon annan.

Fast jag har aldrig förstått övertron på tränare. Det är alltid spelarmaterialet som avgör och egentligen kan en tränare bara förstöra mer än han kan bygga upp.

Det är arvet efter Roland Nilsson, som jag trots guldet inte tycker varit någon av de större tränarna i Malmö. Förra säsongen var han Alexander Lukas och för er som inte känner till denne Alexander kan jag berätta att det är ankan som alltid besegrar Kalle med ständig tur.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad: