Sportbladet

Hästpublikens hälsa oroar mig

SPORTBLADET

Lasse Anrell: Tur att jag bara är en enkel fårskalle

Medan andra sportkrönikörer jagats av Zlatan har jag haft alla Sveriges hästar – och hästälskare – efter mig.

Och en sak kan jag säga: jag är allvarligt oroad över hälsan hos hästpubliken.

Jag skrev förra söndan om några bilder jag sett på Gidde Palema under en något förvirrad kärleksakt med en gympaplint.

Många tyckte det var en rolig krönika.

Många tyckte det var det vidrigaste de läst. De hatade mig. Jag var knappt ens värd att hamna i gödselstacken på Solvalla.

Sen satt jag i TV4:s morgonsoffa och gjorde saken ännu värre.

– Elitloppet är Sverige största organiserade fyllefest efter midsommarfirandet, sa jag.

Linda Nyberg skrattade. Ingen annan skrattade. Efter en timme hade jag fått 927 mejl om vilken åsna jag var.

Såg drivor av fulla

Till och med Micke Nybrink på min egen redaktion ruttnade till: – Grattis till ett illa genomtänkt uttalande i morgonsoffan. När var du på Elitloppet senast? mejlade han.

Ja, häromåret, svarade jag.

Det är bättre nu, folk är inte så fulla, svarade han. Vi blev lite mer sams efter det.

Men jag minns hur det såg ut. Folk låg i drivor och som ruset av sig – mitt under Elitloppet. Helt okej för mig men någon stor idrottsupplevelse kan det inte ha varit.

Dessutom hade fylleriet nog trots allt trappats upp i år. Mig veterligen var det första gången som folk försökte kröka ner hästar också. Så det så.

Betydligt mer oroad blev jag över mejlen från människorna som ogillade min krönika om Gidde Palema. Särskilt konstiga tyckte jag de var som tyckte att jag borde tänkt igenom mycket noga vad jag skrivit därför att:

”Förstår du inte hur ledsen Gidde blir om han får veta vad du skrivit. Jag hoppas verkligen att han slipper det.” skrev Lena Nilsson. Jag fick hundratals liknande mejl.

Jag vill bara till Lena och alla andra klart deklarera:

Gidde Palema är en häst.

Hästar kan inte läsa.

Hästar dummare än åsnor

Även om ni läser min artikel högt för en häst förstår den inte vad ni läser för hästar kan inte tänka. Hästar kan inte tala med män. Hästar är lika dumma som åsnor. Förmodligen ännu dummare. Varför skulle de annars springa runt och runt med en gubbe i en kärra efter.

Det mest intressanta mejlet kom från Caroline Hannah, spermaimportör av världens mest framgångsrika hopphäst – Lux Z.

Hon berättade hur djur gör:

”Skriv inte så mycket om saker du inte vet något om.

Hästarna är tränade att göra dessa språng. I början har man ett brunstigt sto och leder bort lemmen i en fejkad vagina med kroppsvärme och en behållare för uppsamling av de EXTREMT dyra dropparna, som sedan centrifugeras och säljs i många doser for 100 000-tals kronor per dos. När de sedan vant sig byter man ut stoet (skaderisker) mot just denna bock.

Bakbenen slits

Det är framför allt lukten som styr det sexuella beteendet. En hingst i vilt tillstånd prickar in på timmen när stoet har ägglossning – vilket är det svåra med artificiell befruktning och veterinären måste ta ultraljud varannan timme. Detta gör man för att spara stona och de nyfödda fölungarna från långa resor men även för att spara hingsten. Speciellt om det är en värdefull tävlingshäst, det sliter på bakbenen.

Sedan kan man ju köpa den bästa sperma från världens alla hörn och hingstarna kan tävla samtidigt.

Rodrigo Pessoa (OS guld i Aten) avstod ifrån cirka sju miljoner kronor i betäckningsavgifter för att matcha sin hingst Baloubet de Rouet inför OS – då han tog ur honom avelsboxen.

Det tar på krafterna även med dessa bockar.

Tappades en månad

Det är fantastiskt med denna teknik. Annars skulle de framgångsrika hingstarna bara hålla till i avelsboxen. Det är så mycket mer pengar i hingstarna som avelsdjur än tävlingshästar – nu kan du njuta av hingstarna som tävlingshästar samtidigt som de är avelsdjur.

Peter Eriksson var utan sin hingst Cardento (OS silver i Aten i lag) under Scandinaviumtävlingarna i april, då han var hos sin ägare VDL Stud i Holland och tappades för fryst semin i en månad – nu ar han tillbaks på tävlingsbanan till allas glädje.”

Så var det. Tack Caroline. Du har rätt.

Tappades en månad ... brrr.

Jag är glad att jag inte är häst utan bara en enkel fårskalle.

Det finns dock en allvarlig sida av det här: travsporten är i nån sorts kris. Folk går inte på trav längre. Till och med Elitloppet tappar publik. Nykter och full. Publiken blir bara äldre och äldre. Orsaken är, vad jag förstår, enkel: det är trevligare och flashigare att sitta i spelbutiken än på arenan. Arenorna är hopplöst omoderna. Publiken är det inte.

Avstängningen ett år till för Huselius och de andra är nästan ofattbart fegt och korkat. Justitiemord. Jag tycker övriga svenska spelare borde bojkotta Tre Kronor tills beslutet är ändrat.

För övrigt anser jag att Örebro bör spela i Supertvåan.

Lasse Anrell

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet