Peter Larsson vann sprintpremiären

SPORTBLADET

Tre svenskar i finalen

Kungen av Düsseldorf gjorde det igen. Peter Larsson vann sprintpremiären i skidvärldscupen - för fjärde året i rad.

Och den här gången ska premiärlejonet se till att segerformen håller i sig hela säsongen.

Peter Larsson segersvit är lika märklig som enahanda. I oktober och i Düsseldorf har han varit suverän. Alla hans fyra sprintsegrar i världscupen har kommit i Ruhrmetropolen.

- Ingen aning varför det går så bra här, sade han med påslaget segerleende.

- Nu blir det skumpa för hela gänget. Jag kom på i fjol att det var ett kul sätt att fira på.

Hans fjärde raka triumf i Düsseldorf var dock den knappaste. Han fick nästan ta till tånaglarna för att besegra Tor Arne Hetland, norrmannen som är regerande sprintcupmästare.

- Det här var den tuffaste segern hittills och jag visste inte om jag hade vunnit när jag kom i mål, sade Luleågrabben Larsson som flyttat till Östersund men tävlar för Hudiksvall och fyller 27 år om ett par veckor.

Spänningen släppte

- Jag fick slita oerhört i kvalet, men sen släppte kanske spänningen. Det tre racen man mot man var helt olika, när jag mötte tre norrmän i kvarten ville jag ta ledningen, men i finalen ville jag absolut inte gå ut först.

Larsson visade att han behärskar alla sorters taktikkörningar när det kommer till utslagsomgångar och har en teknik och kraft i fristil som slår det mesta. Han var tolva i tidskvalet, nästan fem sekunder efter Björn Lind. Men Lind och kvaltvåan Mikael Östberg gjorde små taktiska misstag som kostade finalplatser. Larsson fick i stället sällskap av Thobias Fredriksson och Fredrik Östberg, trea respektive fyra i finalen.

Peter Larsson rådde ingen på. Och han gör allt för att undvika en upprepning av tidigare säsonger, som efter de fina starterna mer eller mindre förstörts av sjukdomar.

Så när det körs sprintstafett på söndagen finns Larsson inte med.

- Förra året körde jag stafetten och blev sjuk två dagar efteråt. Det tog två månader innan jag insåg att något var fel med kroppen och sedan kunde jag inte göra någonting på fyra månader på grund av virussjukdomen, sade han.

Utvilad till hög höjd

- Jag vilar när de andra kör stafett och det är också bra att komma utvilad till höghöjdslägret i Val Senales som vi åker till på måndag.

Larsson vill vinna minst ett lopp till i vinter - helst av allt fristilssprinten i OS. Hans tidigare två mästerskap slutade med diskvalificering i Salt Lake City-OS 1992 och knapp kvalutslagning i VM 2003.

Sverige har i vinter bara fyra herrplatser i traditionella världscuplopp. Men det gör inte Larsson någonting.

- Nej, jag kör bara sprint nu. Det är i det jag har chansen att bli bäst.

Att Peter Larsson är det i premiären har han bevisat fyra gånger om.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM