Charlotte Kalla juniorvärldsmästare

SPORTBLADET

Svenskan starkast i jaktstarten

Svensk damskidåknings nästa stora stjärna?

Förutsättningarna finns uppenbarligen.

Charlotte Kalla tog JVM-guld på fredagen.

18-åringen från IFK Tärendö och Gällivares skidgymnasium slog till på jaktstarten i slovenska Medvode. Tidsdifferensen ned till norska tvåan Betty-Ann Bjerkreim Nilsen var trygg.

Nästan nio sekunder.

– Det känns helt underbart, jag kan fortfarande inte tro att det är sant, säger Charlotte.

Senast en svenska vann JVM-guld var Lina Andersson 2001, på 5 kilometer fritt i Karpacz, Polen. I dag är Lina ett av de svenska sprinthoppen i Turin efter segern i Otepää och andraplatsen i Oberstdorf.

Charlotte Kalla visade redan i onsdagens femkilometerslopp att något stort var på gång. Hon klarade bronset trots att hon inte kände sig helt fräsch i kroppen.

Det gjorde hon två dagar senare.

– Jag var inte hundra då och jag är bättre i skate så då förstod jag att det fanns en chans i jaktstarten och jag såg verkligen framemot den här tävlingen, säger hon.

Hon inledde försiktigt, lät andra dra – sedan ökade hon. Då hängde ingen med.

– Jag tänkte låta de andra dra det första varvet i skate också och börja rycka på det andra men det gick så sakta att jag gjorde ett ryck direkt, fick en lucka och så körde jag bara på, säger Charlotte Kalla.

Nu var det inte bara Kallas guld som fick rikstränaren Robin Johansson att sväva på moln.

Också de övriga tre unga svenskorna svarade för fina prestationer och slutade bland de tio bästa. Emma Bergman kom fyra, Anna Hansson sexa och Anna Simberg nia.

– Vilken fantastisk insats av tjejerna. Jag är oerhört imponerad av dom, att alla var med i tätgruppen till skidbytet och i skate fortsatte att åka så starkt, säger Robin Johansson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM