Äntligen!

SPORTBLADET

Carl Pettersson förste svenske vinnaren på PGA-touren på fyra år

1 av 2 | Foto: Carl Pettersson - en svensk vinnare på USA-touren.

Lång väntan är över - i natt var det svenskt firande på PGA-touren i USA.

Trots trassliga nerver under avgörandet.

- Det är lättare när man bara puttar för seger i en dröm, sa Calle Pettersson till Sportbladet sent i natt.

I april 2001 vann Jesper Parnevik sin femte USA-titel, i Honda Classic, i Florida. Sedan dess hade det spelats 264 turneringar på PGA-touren - utan svensk seger.

Nu är sviten äntligen bruten av en kille som var rankad 130 i världen - före helgen. För i natt firade Calle Pettersson sin första triumf på världens bästa golftour, efter seger i Chrysler Championship, som spelades utanför Tampa. Den förre göteborgaren vann turneringen med ett slag, nio under par.

- Det kändes otroligt skönt. Stor lätttnad, jag hade ju haft ledningen hela dagen och ville avsluta snyggt, sa Calle Pettersson.

Pettersson gick ut på sista rundan i delad ledning med Steve Lowery, men amerikanen föll nedåt på ledartavlan. I stället var det landsmannen Chad Campbell som på de sista nio hålen gjorde fem birdies och var närmast att tvinga Pettersson till särspel.

Dramat avgjordes på hål 18, inför storpubliken vid klubbhuset. När Pettersson stod lutad med puttern över bollen för att försöka nå koppen en meter längre bort var han mycket nervös:

- Jag var lugn hela dagen fram till dom sista två puttarna, sen blev det värre.

Du har spelat bättre sedan du nyligen säkrade tourkortet för nästa år?

- Jag, jag var lite orolig för kortet ett tag. Men när jag hade ordnat spelet för nästa år så lossnade det.

Segern värd 7,4 miljoner

Carl Petterson började spela golf redan innan familjen lämnade Göteborg. Men det var först när pappa Lars tog ut honom på linksbanor i Skottland som han övergav all annan idrott. När Lars senare förflyttades till Volvo i North Carolina, USA, blev Calle kvar - och har idag bildat egen familj med sin amerikanska fru DeAnne.

- Vi sitter i en bil på väg hem, men kör bara några timmar, sen tar vi in på hotell. Då blir det nog firande, även om jag är väldigt trött.

Segern i natt gav motsvarande 7,4 miljoner kronor. Totalt har Calle nu spelat in 31,6 miljoner.

Och nu kan han som tredje svensk genom tiderna kalla sig en vinnare på världens främsta golftour. Övriga två är Jesper Parnevik och Gabriel Hjertstedt.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf