Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Fury är ett galet boxningsgeni

MALMÖ. Tyson Fury är förmodligen galen, men han är ett galet boxningsgeni.

Efter tre år av kaos tvingade han knockoutmaskinen Deontay Wilder till tolv hårda ronder och en oavgjord VM-match.

Fury var den bättre boxaren. Han genomförde en perfekt taktisk match men Wilder skickade honom i golvet två gånger och räddade sin WBC-titel med en grym nedslagning i sista ronden.

Fury inledde direkt med pajaskonster. La händerna på ryggen. Sträckte upp nävarna i segergest när han gled undan Wilders vilda svingar och efter gonggongen. Allt i syfte att reta upp motståndaren och provocera fram misstag.

The Bronze Bomber är dock ingen boxare det är särskilt nyttigt att mata med mera adrenalin. Han är naturligt vildsint men boxas ändå med tålamod i sin jakt efter knockoutslaget. Ett tålamod Fury bröt ned med fötter i ständig rörelse, ett huvud som aldrig blev ett stillastående mål, en irriterande jabb och en vänsterarm som fångade upp Wilders hälsofarliga helikoptersvingar.

Foto: ANDREW COULDRIDGE / X03808
Tyson Fury

Blir säkert en returmatch

Nedslagningen i nionde ronden kom överraskande och var inte ren. Fury gick i golvet efter två träffar från Wilder i bakhuvudet men kom igen och avslutade ronden bra innan britten ökade tempot i ronden efter.

Nedslagningen i tolfte och sista ronden var däremot klockren. En höger-vänster som såg ut att ha sänkt honom men Fury kom upp och höll sig på benen matchen ut. Andra gången som Deontay Wilder tvingades att gå en hel match och den första han inte vunnit som proffs. Utan de två nedslagningarna hade Wilder inte fått oavgjort.

Nu blir det säkert en returmatch vilket gör att vi får vänta på den brittiska drömmatchen mellan Fury och Anthony Joshua som har potential att bli boxningshistoriens största match någonsin om den blir av.

Depression med missbruk

När Tyson Fury manövrerade ut världens då obestridde mästare, Vladimir Klytjko, väckte britten liv i den insomnade tungvikten. Med bröderna Vladimir och Vitalij Klytjko som dominanter i ett drygt decennium sackade boxningssportens lokomotiv rejält. Titelmatcherna kändes aldrig spännande. Man visste ju vem som skulle vinna. Fram tills att Fury strippade ”Vlad” på hans bälten för IBF, WBO, WBA (supertiteln) och IBO. Titlar Fury sen blev fråntagen. IBF direkt för att han vägrade att möta organisationens obligatoriske utmanare och de övriga för att han hamnade i en depression med missbruk av såväl sprit som narkotika och dessutom hade en dopningsdom för nandrolon i urinen hängandes över sig.

När han var nere och vände på botten gick Tyson Fury ut varje kväll i veckan och drack minst 18 pints öl på puben som han sen sköljde ned med ”whiskey, vodka och allting annat” innan han på vägen hem käkade pizza, kebab och choklad. Vikten rusade upp över 160 kg och absolut ingen kunde tro att The Gypsy King någonsin skulle kunna kliva in i en ring igen för att slåss om de absolut största tungviktstitlarna. Den resan är Tyson Furys största seger i livet oavsett hur det går i själva matcherna.

Svensk riktigt nära en stormatch

Det dräller av möjliga stormatcher i tungvikten nu och i skymundan har svenske Otto Wallin avancerat rejält på rankningarna med sina 20 raka segrar. Wallin är nu placerad som fyra i världen på IBF:s lista över utmanare (där det inte finns någon tvåa rankad), sexa på WBA-listan och nia på WBO:s. Det innebär att han är nära att till och med kunna få gå upp mot Anthony Joshua och bli utmanare om de riktigt stora titlarna. En fantastisk utveckling som man inte riktigt såg komma innan han besegrade Adrian ”Gäddan” Granat hemma i Sundsvall.

Tidigare i natt gick Adonis Stevenson på en tung knockoutförlust i elfte ronden mot Oleksandr Gvozdyk. Därmed förlorade ”Superman” den WBC-titel han fick behålla med det tveksamma oavgjorda resultatet mot Badou Jack. Det innebär också att det inte längre är intressant för Badou att jaga en returmatch. Vår svenske superstjärna får i stället sikta in sig på titlarna i lätt tungvikt mot Gvozdyk (WBC), Artur Beterbiev (IBF), Dmitry Bivol (WBA, Bivol planerar dock att gå ned till supermellanvikt), Eleider Alvarez (WBO) eller förhoppningsvis Malmös Sven Fornling som kan ta IBO-titeln från Karo Murat i mitten av december.

avStefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Tyson Fury