Kalla körde hem nytt SM-guld – i överlägsen stil

SPORTBLADET

24,2 sekunder före tvåan Ebba Andersson.

Charlotte Kalla dominerade damernas 10 km och tog sitt 27:e SM-tecken.

Det var hennes andra guld under årets SM-vecka i Skellefteå.

Under SM-veckans inledande 15-kilometerslopp visade Charlotte Kalla att hennes form håller i sig säsongen ut. Karriärens 26:e individuella SM-guld inkasserades efter ett elegant ryck, och förstaplatsen säkrades framför Stina Nilsson och Jonna Sundling.

– Det är helt fantastiskt att komma hit en onsdag med solen och den den här publiken, det är galet mycket folk. Kul också att det är ett så starkt startfält, det var kul att åka skidor i dag, sa hon efter veckans första målgång.

”Höll jämn belastning”

I 10-kilometersloppet visade Piteå-åkaren återigen prov på beslutsamhet.

Hon startade sent, men noterades för de bästa mellantiderna vid varje kontroll. Hon gick i mål som ohotad etta, på tiden 29.17,7.

Tvåan Ebba Andersson, som gjorde ett stabilt lopp, kom tvåa, 24,2 sekunder efter Kalla.

– Jobbet ska göras oavsett. Men det var definitivt tacksamt att starta längre ner i fältet idag. Jag fick snabbt höra att jag hade bra tider till åkarna bakom mig, och det kändes som att jag kunde hålla en jämn belastning genom hela loppet, säger Charlotte Kalla i SVT:s sändning.

Sundling trea

Ebba Andersson kom fyra i 15-kilometersloppet i onsdags, och hon var inte nöjd med sin prestation då.

– Jag var inte nöjd med den taktiska biten då, så det är kul att det blev silver i dag. Jag försökte gå ut hårt, men ändå med kontroll. Jag gjorde ett bra tekniskt åk, säger en nöjd Ebba Andersson.

Jonna Sundling återfanns återigen på en tredjeplats, denna gång 1.05,2 efter segraren Kalla. Stina Nilsson, som vann torsdagens sprint, kom på plats 17.

I och med förstaplatsen kommer Charlotte Kalla att bära den gula ledarvästen under måndagens 30-kilometerslopp.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM