”Nästan för stort för att vara sant”

Lindbergs stora skräll - vann historisk major

SPORTBLADET

RANCHO MIRAGE. Det krävdes åtta extra hål för att kora en vinnare i årets första major.

Till slut blev det en osannolik sådan – Pernilla Lindberg, 31, från Sverige.

– Jag har drömt om det här sedan jag var liten, säger hon efter bragden.

ANA Inspiration, årets första major, förvandlades till en sanslös rysare och den kunde knappast ha fått ett bättre slut.

Efter totalt åtta håls särspel – fyra på söndagen innan solen gick ner och fyra nya på måndagen – kunde Hälsingetjejen Pernilla Lindberg sträcka armarna i skyn och konstatera att hon skrivit in sig i historieböckerna.

Efter det traditionsenliga doppet i ”Poppie's Pond” talade hon med Sportbladet – och hon hade svårt att greppa vad som egentligen hänt.

– Det känns som … alltså det är nästan för stort för att det ens ska kännas sant, säger hon.

Men det är sant.

”Är helt otroligt”

”Pillan” är nu den sjätte svenska majorvinnaren i historien tillsammans med Annika Sörenstam, Anna Nordqvist, Liselotte Neumann, Helen Alfredsson och Henrik Stenson.

– Det är helt otroligt. Det här är spelare jag sett upp till och nu är jag i samma sällskap som dem. Det är verkligen speciellt. Jag har länge känt att jag varit en av Sveriges bäste golfare, men eftersom jag aldrig vunnit en tävling på proffsnivå kändes det ändå inte riktigt som jag tillhört den absoluta toppen, säger Lindberg.

Det gör hon nu.

Hon visade prov på ett enormt psyke när hon dels på söndagen lyckades vända en mardrömsstart (två tappade slag på de tre första hålen) och ordna fram ett särspel, dels när hon på måndagen besegrade självaste Inbee Park (sjufaldig majorvinnare) i en renodlad en-mot-en-duell.

– Jag visste att jag hade det i mig, men jag trodde kanske inte jag skulle få ut det, säger Lindberg.

Ska köpa en ny bil

31-åringen hade aldrig varit bättre än trea tidigare i proffskarriären.

– Ett av mina mål den här säsongen var att vinna en tävling. Men då tänkte jag att jag kanske skulle vinna en på Europatouren, eller möjligtvis en av de mindre LPGA-tävlingarna. Nu blev det en major i stället…

Hur länge har du drömt om det här?

– Sedan jag var liten. Mamma och pappa introducerade mig till golfen så fort jag kunde gå, och jag minns att jag skrev det på någon slags önskelista när jag började på golfgymnasiet, att jag skulle vinna en major och skriva in mig i historieböckerna. Drömmen har alltid funnits där, men det har nästan varit lite för stort för att ens kunna drömma om.

Förutom evig ära och berömmelse får Pernilla Lindberg även 3,5 miljoner kronor i prispengar.

Jag har hört att du behöver an ny bli, blir det en sådan nu?

– Haha! Det är något jag tänkt på ganska länge faktiskt. Det är inte så ofta jag är hemma och kör den men ja, jag får nog ta och unna mig det nu, säger ”Pillan”.

Men viktigare än alla pengar i världen är att hon bevisat för sig själv att hon har på den högsta nivån att göra.

– Efter det här kommer jag aldrig mer tvivla på mig själv, säger hon.

Svenska majorvinnare i golf 00:27

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

1 av 3 | Foto: ROBERT LABERGE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
ARTIKELN HANDLAR OM

Golf