Marit Björgen vann sista duellen

SPORTBLADET

TRONDHEIM/STOCKHOLM. Marit Björgen gjorde som många gånger tidigare.

Skiddrottningen vann den avslutande duellen med Charlotte Kalla – och bjuder nu in svenskan till Oslo inför nästa säsong.

– Jag kan fixa allt, så kan hon träna, säger Björgen.

Marit Björgen, 38, och Charlotte Kalla har haft många tuffa dueller genom deras karriärer och när det stod klart att norskan skulle lägga av reste Kalla till Trondheim för att möta henne en sista gång.

– Det var klart att jag skulle ta turen hit för att möta henne en sista gång, säger Charlotte Kalla.

– Jag kände att det här betydde otroligt mycket för mig att få chansen att komma hit och träffa Marit och möta henne i en duell, även om jag inte kände att jag riktigt kunde matcha henne i dag... Men den betydelse som Marit har haft för mig går inte att beskriva. Hon har varit en stor förebild, berättar hon för Sportbladet.

Björgen vann till slut loppet i Granåsen efter ett mäktigt ryck före Kathrine Harsem medan Charlotte Kalla fick nöja sig med tredjeplatsen.

”Har varit många dueller”

Norskan var nöjd över att ha vunnit den sista duellen skiddrottningarna emellan.

– Det har varit många dueller med Charlotte. Det är en fantastisk utövare som jag kommer att sakna massor.

Nu hoppas hon att det ändå blir ett kärt återseende snart. Björgen bjuder nämligen in Kalla till Oslo för att träna inför nästa säsong. Norskan menar att hon kan fixa allt vid sidan om, mat, tvätt och sällskap.

– Så kan hon träna med Ingvild (Flugstad Östberg) och Therese (Johaug), säger hon.

Kalla tycker att det låter lockande.

– Det lät ju verkligen som ett stort erbjudande, men framför allt att få hänga med en sådan fantastisk människa som Marit, säger svenskan.

Kalla menar att hon lärt sig mycket av sin sju år äldre konkurrent och vän.

– Det är inget annat än hårt arbete som gäller och det är noga vilka prioriteringar man gör och behålla glädjen i det. Oavsett om det är här i Granåsen i ett showrun eller i ett OS så hon gör alltid jobbet.

Det var mycket känslor, både glädje och tacksamhet när de två konkurrenterna och väninnorna kramade om varandra efter den sista duellen i spåret. Charlotte Kalla blev rörd när hon efter loppet berättade om vad Marit Björgen har betytt för henne.

Ord som fick norskan att krama om svenskan en extra gång.

1 av 2 | Foto: Petra Thorén
Här är Kallas egna team – sex nyckelpersoner 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM