Svensk kross – men ändå ingen EM-plats

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Sveriges chanser vara borta redan före uppkast

Foto: Bildbyrån

LULEÅ. Sverige körde över Finland med hela 49 poäng i den sista kvalmatchen.

Det räckte ändå inte till en EM-plats.

Redan innan matchen var färdigspelad stod det klart att basketlandslaget skulle missa mästerskapet.

– Det suger ju, säger Binta Drammeh.

Sverige visste att de behövdes ett mirakel för att ta sig till EM. Redan innan uppkast var chanserna i praktiken borta. Alla resultat i de andra grupperna gick emot Sverige och det stod till slut klart att Sverige behöva vinna med omöjliga 79 poäng för att ha en chans.

Sverige kopplade ett grepp om matchen direkt och gick ifrån till 14-7 i den första perioden mot Finland. Förbundskapten Francisco Pinto rullade runt på hela laget och 17-åriga debutanten Klara Lundquist fick chansen i den andra perioden.

Zahui poängbäst

Sverige gjorde en del enkla misstag, men utökade ledningen till 32-19 efter åtta poäng av Anna Barthold.

Sverige hade bättre skärpa efter paus och ryckte ifrån till 61-33 inför den sista perioden. Sverige fortsatte överkörningen i den sista perioden och vann till slut med 94-45 efter att alla tolv spelare gjort poäng.

Amanda Zahaui var poängbäst i det svenska laget med sina 18 poäng.

– Det här var sjukt viktigt för självförtroendet men också att ta den här revanschen. Vi fick spö mot Spanien nu fick vi ge spö, säger hon.

Men det räcker alltså inte för att ta sig till EM i Tjeckien nästa sommar.

– Det är tufft, men samtidigt var det något man var inställd på redan innan matchen. Skulle det gå skulle vi ha en jäkla tur och flyt med alla resultat. Men vi sa att vi måste börja bygga på något nytt och bara gå in och köra och få en bra start på något nytt och lämna kvalet med en bra känsla och det kan vi verkligen göra i dag, säger Elin Eldebrink.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN