Sverige vann nyckelmatchen – kvartsfinal nära

SPORTBLADET

Besegrade Sydkorea med 31–28

Mötet med Sydkorea målades upp som en nyckelmatch.

Det slutade med en svensk 31–28–seger – och nu är Sverige nära en kvartsfinalsplats.

– Sverige förtjänar verkligen att spela kvartsfinal, säger experten Claes Hellgren i TV3.

Efter den inledande segern mot Argentina var förbundskapten Henrik Signell tydlig – måndagens match mot Sydkorea var av högsta betydelse.

– En nyckelmatch för att ta en kvartsfinalplats, sade Signell innan matchen.

Det började dock illavarslande för svensk del och innan halva den första halvleken var spelad valde Signell att ta en time–out när Sverige låg under med 6–8. Effekten var dock inte direkt utan istället kunde Sydkorea dra ifrån till 12–8. En period där Sverige även passade på att göra ett målvaktsbyte – där Johanna Bundsen gick ut och Filippa Idéhn kom in. Ett byte som Martin Frändesjö hyllade i TV3:s studio.

– Vi gjorde ett målvaktsbyte som blev den stora anledningen (till segern) tycker jag.

– Hon var fenomenal, säger Frändesjö.

”Vi höll på att tappa matchen”

Den svenska vändningen kom kort därefter.

I slutet av den första lyckades Amanda Wallén föra upp Sverige i ledningen genom att göra 16–15, varpå Sim Hae–In missade en straff.

I den andra halvleken kom Sverige in i en bra period där de via ett förbättrat försvarsspel kunde göra ett ryck – och som mest var ledningen uppe i sex bollar, vid ställningen 26–20. Mot slutet av matchen ökade dock spänningen återigen – då Sydkorea sakta men säkert åt upp det svenska försprånget och med två minuter kvar av matchen var den svenska ledningen nere i blott två bollar med ställningen 29–27.

– Det var kämpigt på slutet, vi höll på att tappa matchen där men vi visade att vi är det starkare laget, säger Linnéa Torstensson i TV3.

När klockan stod på 28:38 såg dock Isabelle Gulldén till att punktera matchen. Den svenska storstjärnan fixade en straff som hon själv sedan satte högt.

”Inte så att nåt är klart”

Kort senare kunde matchen blåsas av – med slutresultatet 31–28 och ännu en svensk seger.

– Därför att man har ett riktigt bra försvarsspel, målvaktsspelet kommer igång efter ett tag och man har spelare som Gulldén och Hagman som är väldigt speciella, förklarar experten Claes Hellgren i TV3, kring varför Sverige vann, innan han lägger till:

– Sverige förtjänar verkligen att spela kvartsfinal

Än är det dock inte klart att Sverige går vidare från gruppspelet.

– Det är inte så att nåt är klart men det är klart att det är jättebra att ha tagit fyra poäng, säger Filippa Idéhn.

Vid en seger på de tre sista gruppspelsmatcherna är Sverige klart för kvartsfinal.

ARTIKELN HANDLAR OM