Grandelius förlorade på tid mot Carlsen

Av: Marie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Det största partiet för svensk schack på 25 år slutade med förlust för Nils Grandelius.

Men han gjorde en tapper insats mot den ohotade världsettan, Magnus Carlsen.

Svensken förlorade på tid.

– I en extremt obehaglig ställning gjorde jag ett ganska simpelt misstag som förlorade partiet direkt, säger Nils Grandelius.

Nils Grandelius kvalade in till den anrika tävlingen Altibox Norway Chess i påskas - en skräll för den 112-rankade svensken från Malmö, som nu möter nio av världens främsta schackspelare.

Efter skrällen träffade Sportbladet Grandelius i hans bostad i Malmö.

– Det är jäkligt stort. Det är den klart största tävlingen hittills och förmodligen den största jag kommer att få spela på ett par år. Det är som en Grand Slam, sa han då.

Två förluster, en remi

Grandelius första parti i Norway Chess slutade med förlust. Den ryske världstvåan Vladimir Kramnik blev för svår.

I partiet efter satt armeniern Levon Aronian på andra sidan bordet och Grandelius lyckades ordna remi.

Därefter väntade den tuffaste utmaningen hittills: Världens allra bäste spelare, Magnus Carlsen från Norge – som dessutom spelade med vita pjäser.

Nils Grandelius har tidigare beskrivit sin spelstil som aggressiv och respektlös.

– Jag backar inte ur ett slagsmål. Man kan spela mer eller mindre defensivt men jag spelar väldigt aggressivt, har han bland annat sagt.

Och Grandelius försökte verkligen spela aggressivt även mot världsmästaren. Partiet var jämnt till en början, men sakta men säkert åt sig Magnus Carlsen in och efter drygt tre timmars spel hade norrmannen ett jättegrepp.

"Det var en kamp"

Och då tog Nils Grandelius tid slut.

Han förlorade alltså på tid – men partiet var i praktiken redan över.

- Magnus Carlsens idé i öppningen med Dc1 var extremt stark. Jag kunde kanske spelat något mindre principiellt och tagit en sämre ställning, men valde det mest principiella. Som det visade sig var det allt för ambitiöst och riskabelt, och i en extremt obehaglig ställning gjorde jag ett ganska simpelt misstag som förlorade partiet direkt, säger Nils Grandelius.

Tränaren Evgenij Agrest var ändå nöjd:

– Jag vill ändå poängtera att Nils fick sin chans, man får inte så många chanser mot världsmästaren. Han har kämpat jättejättebra, jag är jättenöjd, säger han i Sportbladets sändning.

– Det man kan se är att Magnus också använde nästan hela sin tid. Det visar att det var en kamp. Men det var han som var vassare i dag.

Publicerad: