”Det här kommer att bli väldigt tufft”

SPORTBLADET

Hagelin: ”Känns väldigt skönt”

PITTSBURGH. Två och en halv minut återstod av den första Stanley Cup-finalen och ställningen var 2-2.

Då bredde Carl Hagelin och Nick Bonino, med benägen assistans av backstjärnan Kris Letang, en ny HBK-backa – och så var dramat avgjort.

– Väldigt skönt. Men det här kommer bli tufft, det är två riktigt bra lag som möts i den här serien, säger ”Hagge” efter triumfen.

Det såg ut som att första finalmötet mellan Pittsburgh Penguins och San Jose Sharks var på mot övertid – efter en förstaperiod då furiösa pingviner dominerade kraftigt och gick upp i 2-0-ledning, en mittakt då hajarna kom tillbaka och utjämnade och en slutperiod då den gnistrande showen var mer öppen.

Men när två och en halv minut återstod klev delar av den hyllade HBK-kedjan – bildad av Carl Hagelin, Nick Bonino och Phil Kessel – in på scenen och avgjorde.

Hagelin och backstjärnan Kris Letang såg i gemensam attack till att vinna en närkamp i ena sarghörnet, hittade en helt ren Bonino framför Martin Jones i Sharks-kassen och – pang.

– ”Tanger” satte pucken rakt på klubbladet. Skottet var inte det hårdaste jag avlossat, men det gick in. Trevlig känsla, säger Bonino efteråt.

”Bra motståndare"

Hagelin, som svarade för en utmärkt insats i återkomsten till Stanley Cup-finalen, instämmer.

Hans uppfattning är dock att det inte skulle ha behövt vara så jämnt in till slutet.

– När vi åkte skridskor och utnyttjade vår speed i första perioden fick de inte mycket uträttat, menar han.

– Så måste vi göra även i fortsättningen. Det här är en väldigt bra motståndare.

Pittsburghs andra svensk, Patric Hörnqvist, hade chansen att avgöra redan några minuter tidigare.

– Jag, jag skulle gjort mål när jag fick pucken av Crosby mitt i slottet. Men men...vi vann i alla fall och det är det viktiga, säger han.

Enligt ”Bengan” var segern välförtjänt också.

– Ja, i första och tredje perioden tycker jag vi var mycket bättre än dem, säger han

– I andra tar de över lite. Jag vet inte om de gjorde så mycket mot oss, det var mer vi som började tappa puckar i mittzonen och inte fick ner den tillräckligt djupt i zonen. Men Sharks är ett bra lag också, absolut. Det här kommer bli väldigt tufft.

Känslan annars, hur var det att spela sin första Stanley Cup-final?

– Fantastiskt. Det är det här man drömt om.

Drömt har även motståndarna gjort – men det var inte riktigt så här de hade föreställt sig att första finalen skulle se ut, eller sluta.

– Vi stod och tittade i första perioden. Sedan blev det bättre, men inte tillräckligt och om man inte spelar bättre än sin motståndare förtjänar man inte att vinna, säger coachen Pete DeBoer.

– Men jag  lämnar inte hallen med känslan att det inte finns något vi kan göra för att komma tillbaka. Vi kommer spela bättre redan nästa match.

Den avgörs natten till torsdag, 02.00 svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM