”Är med stor sorg jag skriver detta”

SPORTBLADET

Hammarby bryter tystnaden om Aregawis dopningsprov

Abeba Aregawi har testats positivt för dopning.

Nu uttalar sig för första gången 25-åringens kritiserade klubb Hammarby om nyheten.

”Det är med stor sorg i hjärtat jag skriver dessa rader. Det som inte fick hända, har nu hänt en aktiv i vår klubb”, skriver ordföranden Ingvar Åström på klubbens hemsida.

Foto: Ingvar Åström på Idrottsgalan 2014 när Abeba Aregawi prisades som årets kvinnliga idrottare.

Abeba Aregawi har lämnat ett positivt dopningsprov och är nu avstängd i väntan på b-provet. Redan innan nyheten om 25-åringens test briserade hade hennes klubb, Hammarby friidrott, kallat till ett extra styrelsemöte med anledning av de oklara redogörelser löparstjärnan lämnat till Skatteverket.

”Vemod och bestörtning”

Nu har klubben ytterligare ett ämne att behandla när styrelsen på tisdagskvällen sammanträder, bekräftar ordföranden Ingvar Åström på klubbens hemsida.

”Det är med stort vemod och bestörtning som vi tagit del av detta dystra besked om vår stora löparprofil”, skriver Åström och fortsätter:

”Vi är chockade och bestörta i hela klubbledningen över detta besked. Det här fick bara inte hända en av våra aktiva i vår klubb Hammarby, i vår svenska friidrott, inom vår fina idrott.”

”Får gå i dumstrut”

Åström meddelar vidare att styrelsen nu ska ”klara ut konsekvenserna av det som inträffat och besluta om påföljder och akuta åtgärder”.

Hammarby friidrott har fått motta hård kritik efter avslöjandena om såväl Aregawis levnadssituation som positiva dopningsprov.

”Hammarbys ordförande Ingvar Åström och vice ordförande Ulrika Hellberg får väl gå i dumstrut i ett helt år efter det här. Kan de överhuvudtaget sitta kvar i en klubb där den interna kritiken mot Aregawis lyxbehandling varit ifrågasatt från början? Jag tror knappast det.”, skriver till exempel Sportbladets krönikör Mats Wennerholm.

ARTIKELN HANDLAR OM