"Varit allt: ledsen, arg och förbannad”

SPORTBLADET

Erica jarder om tiden efter OS-nobben

1 av 2

Många svenska landslagsfriidrottare kommer till SM för att slicka såren efter ett misslyckat OS.

Erica Jarder kommer hit och försöker glömma att hon inte ens fick åka dit.

– Jag har mest varit ledsen, säger hon.

Lika säkert som att det är OS var fjärde år, lika säker kan man vara på att debatten om vilka SOK väljer att skicka dit kommer.

I år var det ovanligt många svenska friidrottare som fick ett besked i sista minuten om att de skulle få åka. Namn som Erika Kinsey, Lovisa Lindh och Sanna Kallur fick en OS-biljett. Men VM-finalisten Erica Jarder fick nobben – trots att hon klarat den tuffa nomineringsgränsen under kvalperioden.

Så medan OS har pågått i Rio de Janeiro har Erica Jarder försökt acceptera att hon inte blev bjuden på årets fest. Känslorna har varit många.

– Jag har nog varit allt, ledsen, arg och förbannad. Det går i en härlig cirkel. Men mest har jag varit ledsen och det är egentligen det värsta man kan vara. Det går inte att få ut något adrenalin ur det, det sänker en. Är man bara förbannad kan man faktiskt hoppa ganska långt på jävlar anamma, men jag har varit mest ledsen, säger hon efter att ha städat av ett längdkval (6,11) på SM.

"Huvudet är lite så där...”

Den ofrivilligt tävlingsfria tiden har hon försökt fylla med annat.

– Jag har försökt få tiden att gå, jag har målat om mitt vardagsrum. Sen har jag faktiskt kolla lite mer på OS än vad jag trodde att jag skulle göra, säger hon

Det gick att kolla på OS ändå?

– Det gick… men det gick i vågor. Från hemskt, till helt okej, till hemskt igen.

Men jag har tränat på i alla fall, jag slog personligt rekord på 100 meter igår så formen är det inget fel på – men huvudet är lite så där… Det vill gärna att den här säsongen ska vara slut nu.

”Kändes bara surt”

Att kolla på OS gick alltså, men kvalet i längdhoppstävlingen avstod hon.

– Som tur var gick det på natten så jag kände att jag skiter i det. Jag hade ändå hittat en harmoni innan det gick men när jag sedan fick bekräftat det jag visste, vad det krävs för final, så blev det lite extra surt.

Ja, du vaknar och ser att det krävs ”bara” 6,53 vad kände du då?

– Det hade jag på känn redan innan och jag tänkte först ”ha, jag hade rätt” men sen känns det bara surt…

Borde inte SOK lärt sig att kval ofta ser ut så här?

– Tydligen inte…

Hon har redan bestämt att det blir en satsning mot Tokyo, 2020, men Jarder har lovat sig själv att det ska få ta tid att hitta tillbaka till glädjen.

– Det kommer att ta ett tag att komma på banan igen, men jag hoppas jag kommer stärkt ur det här.

ARTIKELN HANDLAR OM