Sportbladet

Förre storspelaren Yngve Brodd död

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Vann OS-brons 1952 – blev 86 år gammal

Yngve Brodd gör 2–1 på Österrike i sommar-OS 1952.
Yngve Brodd gör 2–1 på Österrike i sommar-OS 1952.

Han vann OS-brons 1952 och var lika stor i Frankrike som i Sverige.

Nu skriver Borås Tidning att bollartisten Yngve Brodd har avlidit, 86 år gammal.

– Det var en oerhört fin och social människa, säger förre lagkamraten Owe Ohlsson.

På sommaren 1930 föddes Yngve Brodd i den västgötska orten Seglora. Tidigt i livet fann han kärleken till bandy och värvades som 21-åring till Örebro SK.

Oväntat nog visade han sig ha större fallenhet för fotboll, så han bytte sport och blev uttagen till landslaget 1952.

Till sommaren var Yngve given i den svenska OS-trupp som vann brons i fotboll i Helsingfors. Efter ytterligare framgångar i klubb- och landslag flyttade den tekniska innern till Frankrike där han blev en bärande spelare för Toulouse och Sochaux innan han 1962 vände hem och avslutade karriären i IFK Göteborg, där han på sluttampen var spelande tränare.

"Hade kontroll på boll och sig själv"

I Blåvitt gladdes Owe Ohlsson åt att få spela med den rutinerade och varma killen.

– Han var fantastisk. Duktig som fotbollsspelare och polare. Man märkte att han hade en omtanke och aldrig var självisk fast han hade varit proffs i Toulouse. Han var åtta år äldre och kom med goda råd. Ja, och en gång var jag hembjuden till honom och hans familj. Han hade en hustru och två underbara döttrar, säger Ohlsson.

Hur var han som spelare?

– En riktig kämpe. Han jobbade oerhört mycket på plan. Och så var han ganska teknisk och hade bra kontroll på bollen och sig själv.

– Jag kommer ihåg speciellt att vi spelade en alliansmatch mot Benfica. Han hade uppgiften att ta hand om Mario Coluna och jag skulle ha Eusébio. Vi lyckades väldigt bra, jag gjorde 1–1 och det blev oavgjort. Efteråt var Yngve så väldigt glad och kramade om mig.

Ratades till VM 1958

Yngve Brodd spelade 20 landskamper och gjorde 12 mål. Att det inte blev fler framträdanden ifrågasattes ofta, särskilt den gången han ratades från VM-truppen 1958. Trots att det är svårt att jämföra olika tider med varandra kan det som kuriosa nämnas att Yngve Brodd hade ett högre målsnitt (0,60) i Blågult än vad tidernas främste landslagsmålskytt – Zlatan Ibrahimovic (0,53) – stannade på.

Borås Tidning skriver att Yngve Brodd är död. Teknikern blev 86 år. Enligt Owe Ohlsson fick den förre lagkamraten aldrig riktigt det publika erkännande som han förtjänade.

– Nej, det tycker jag nog inte. Jag minns en match med landslaget i Danmark där han gjorde en jättefin insats på planen. Han tog bort deras bästa spelare, Henning Enoksen. Yngve Brodd kunde göra det mesta: vara bevakare och se till att vi fick ett eget spel, men han blev inte mest känd i laget, säger Ohlsson.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert: