Green Bays odjur – mot otroliga duon

SPORTBLADET

Folkets lag mot Americas Team

I kväll brakar NFL:s två mest populära lag samman.

Den stora frågan är om Green Bays odjur kan stoppa Dallas sensationella rookieduo?

Carl-Johan Björk f.d. linebacker i amerikansk fotboll & nu TV10:s NFL-expert.

Under min karriär fick jag förmånen att tillhöra både Green Bay Packers och Dallas Cowboys organisationer. Två av ligans mest populära lag, med flest fans.

Green Bay Packers är folkets lag, det enda i NFL som är ägt av staden och fansen.

Dallas Cowboys kallas Americas Team främst för att de hör hemma i första delstaten. Men man blev också laget på allas läppar under 1990-talet, då stjärnor som quarterbacken Troy Aikman och explosive running backen Emmit Smth dominerade ligan och tog hem tre Super Bowls under åren 1992, -93, -95.

Storhetstiden tog sin början när Jimmy Johnson tog över som head coach 1989, sedan ägaren Jerry Jones tagit det omvälvande beslutet att sparka ikonen Tom Landry. Trotjänare är här ett understatement. Landry hade coachat laget sedan 1960 (!).

Två får dem att drömma

Samma år, 1989, anlände quarterbacken Aikman, och året efter Smith. Och sedan började det hända grejer. Cowboys var en maktfaktor under hela 90-talet. Men det nya århundradet har inte inneburit samma framgångar. Organisationen har underpresterat. Besvikelser har avlöst varandra.

Men nu har hoppet vaknat på allvar igen.

Och precis som på 90-talet är det en quarterback och en running back som får Cowboys armé av fans att drömma om nya Super Bowl-titlar.

Dak Prescott draftades i fjärde rundan, och sågs som ett framtida sparkapital.

Men sedan den skadedrabbade quarterbacken Tony Romo återigen brutit en ryggkota, fick han chansen. Och som han tog den!

Tillsammans med en annan rookie, running backen Ezekiel Elliott har de hittat ett sätt att springa sönder motståndarnas försvar som påminner om Aikman/Smiths glansdagar. Laget står inför nattens möte med Packers på 4–1. Och Prescott har ännu inte bjudit på en enda interception, vilket tyder på en skarp beslutsförmåga. Han gör inte de huvudlösa kast som Romo kunde svara för.

Tvingas lyda ägaren

Men trots det har ägaren Jerry Jones gått ut och stöttat Romo, och sagt att så fort han blir frisk så ska denne spela.

Det är det dummaste jag hört. Jag anser att det är ett sportsligt självmord att plocka in Romo igen.

Men om Jones står på sig, så kommer coach Jason Garrett att tvingas göra som den mäktige ägaren säger. 

Men jag tror fansen kommer att vända sig emot det. De vill se Prescott och Elliott fortsätta samarbetet som ser dem toppa NFL-statistiken över mest sprunga yards.

I natt får de dock svårast tänkbara motstånd, då Packers är det NFL-lag som tillåtit minst antal sprungna yards.

En stor del i det har Clay Matthews III. Den mångsidige försvararen är en solid linebacker som kan dyka upp lite överallt i defence, vilket gör honom svår att hitta en gameplan mot. Han har förmågan att jaga ned både quarterbackar och running backar.

Matthews är en ”student of the game”, som alltid gör sin hemläxa. Utanför planen ger han ett seriöst intryck och är tillsammans med quarterbacken Aaron Rodgers klubbens affischnamn. Men på planen förvandlas han till ett odjur.

Han kommer att försöka jaga livet ut rookieduon Prescott och Elliott.

Alltid skön atmosfär

Jag hade under min karriär, som sagt, förmånen att spela i båda organisationerna. Och det var faktiskt en stor skillnad.

I Cowboys var det alltid gräddfil, man behandlades som en kunglighet och vissa stjärnor fick lite väl stor stjärnstatus. Och det var organsationen som gjorde att den miljön frodades. 

I Green Bay var det på ett helt annat sätt. Alla behandlades lika. Och gick man ut tillsammans, så gick man till den lokala biljardhallen och hängde med fansen. Det funkade inte alls i Dallas. Allting är mycket större i Texas, det är den mentaliteten som härskar. 

Det var helt enkelt mer familjärt i Green Bay, och det är just därför många spelare inte vill lämna klubben, det är bra stämning och alltid skön atmosfär i omklädningsrummet. 

Jag trivdes bättre i Green Bay.

Med det sagt, så tror jag det blir Americas Team som får jubla i natt. Deras form ser starkare ut.

Ska Green Bay vinna måste Matthews & co tvinga Prescott att passa mer, och få honom att bjuda på sin första interception.

Carl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM