Skadedrabbat Västerås vann World Cup

Publicerad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Först vann Västerås World Cup efter 4–1 i finalen mot Villa-Lidköping.

Därefter skickade Tobias Holmberg, tvåmålsskytt och segerorganisatör i finalen, en passning till övriga bandy-Sverige:

– Det är bara början. Vi ska försvara fjolårets SM-guld.

Årets World Cup blev uppgörelse mellan Sveriges i dag klart bästa bandylag.

I semifinalen vann Västerås över Sandviken i en tät match. Därmed blev det en repris på vårens SM-final med Västerås mot ett Villa-Lidköping, som för två veckor sedan vann svenska cupen och nu gjorde en stark World Cup-helg.

Men i finalen var det inget snack om saken. Västerås var det klart bästa laget och vann med 4–1. Det innebar att Västerås gick obesegrat genom hela turneringen, trots att laget är kraftigt skadedrabbat.

Saknar nyckelspelare

Inför den här helgen hade Västerås tre nyckelspelare på skadelistan: Patrik Sjöström, Ted Bergström och Simon Folkesson. Dessutom spelade Jonas Nilsson halvskadad.

– Just detta gör den här segern extra imponerande. För några veckor sedan hade vi halva laget skadad. Ändå lyckades vi lyfta oss och spela såhär bra. Det vittnar om en bra lagmoral som kommer att bli viktigt för oss i vinter, säger Tobias Holmberg och tillägger spontant:

– Se bara på den 16-årige Rasmus Sjöström som nu fick chansen i laget och spelade så bra i helgen. Det är ett exempel på att vi också kan få fram nya förmågor.

Spelarna i Villa-Lidköping lämnade Sandviken med blandade känslor. Laget har spelat bra i helgen visade att cupsegern för två veckor sedan inte var någon tillfällighet.

Ryska problem

Men två finalförluster, inom ett halvår, mot Västerås svider.

– Det är inte roligt. Vi orkade inte ladda om efter vår tuffa semifinal mot Nefjanik. Men den här helgen visar ändå att vi har en bra känsla i spelet. Det är viktigt inför seriestarten, säger Joakim Sixtensson, tränare i Villa.

Övrigt att notera från World Cup-helgen i Sandviken är de problem som den ryska bandyn har på klubbnivå. Det var inte länge sedan lag från Ryssland dominerade World Cup och svenska spelare drömde om att spela och tjäna pengar i Ryssland. Nu är det tvärtom.

Av de åtta lagen i kvartsfinalen i årets World Cup var bara två från Ryssland och alltfler ryska spelare har viktiga roller i svenska lag.

Flera av de ryska klubbarna som fanns i Sandviken signalerade att de står inför stora utmaningar. Nu återstår att se hur det påverkar landslagsbandyn.

Anders Hansson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN