Storsponsorn lämnar om Johaug fälls

Experterna är eniga om att Therese Johaug har en minst årslång avstängning att vänta.

Blir det verklighet förlorar hon samtidigt sin största sponsor, Fischer, och därmed mångmiljonbelopp.

– Blir en åkare dömd så sägs avtalet upp omedelbart, säger skidfabrikantens racingchef, Gerhard Urain, till VG.

I tio år har Therese Johaug haft ett avtal med skidfabrikanten Fischer. I takt med framgångarna har kontrakten blivit mer penningstinna och de senaste säsongerna har norskan varit en frontfigur för skidmärket. Bara en månad innan säsongen var hon med och fotades för årets stora reklamkampanj. Nu funderar Fischer på om man ska kunna använda materialet. Allt hänger på domen som väntar Therese Johaug.

– Att hon avlagt ett positivt prov är en chock, säger racingchefen på Fischer, Gerhard Urain till VG.

Klart är att om Johaug fälls så sägs miljonavtalet upp omgående.

– Det är helt klart när det handlar om dopning. Då förhåller vi oss till Wada och vi sätter ett högt pris på deras antidopningsarbete, säger Urain fortsätter:

– Om en utövare som står under kontrakt blir dömd så sägs avtalet upp omedelbart.

”Blir mer än ett års avstängning”

Enligt den norska tidningen handlar det om en förlust i mångmiljonklassen på en säsong för Johaug om Fischer river kontraktet.

Och att allt pekar på en fällande blir allt mer klart. När RF idag anordnade paneldebatt och föreläsningar på ämnet ”Astma, Idrott och Dopning” fanns den idrottsjuridiska experten Anders Hübinette på plats och han är klar i sin prognos över Johaugs troliga straff.

– Jag är relativt säker på att det blir mer än ett års avstängning – men inte mer än två. Det är en fullt rimlig prognos som bygger på att hon kan bevisa hur hon fått i sig det här och att det inte är avsiktlig dopning. Men å andra sidan att det också är så att hon inte är helt utan skuld. Då hamnar man på minst ett års avstängning, säger han till Sportbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.