Vasaloppet lanserar unikt nattlopp

SPORTBLADET

Från Sälen till Mora på natten.

Det är Vasaloppets nya satsning Nattvasan.

– Nattskidåkning är en helt fantastisk företeelse, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick i ett pressmeddelande.

Nattvasan kommer för första gången köras två dagar före Vasaloppet år 2017. Det är en ny satsning där åkarna kommer åka i lag om två från Sälen till Mora i mörkret.

– Det är en utmaning man tar sig an tillsammans med en vän mot ett gemensamt mål, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick i ett pressmeddelande.

En kontroll på nio mil

Till skillnad från Vasaloppet som har sju kontroller, kommer Nattvasan endast ha en kontroll. Den kommer ligga i Evertsberg. Det kommer vara obligatoriskt för åkarna att bära en ryggsäck med viss säkerthetsutrustning. Det är en extra säkerhetsåtgärd.

– Jag ser själv fram emot att köra premiären och möta eldarna i Evertsberg för påfyllning av energi innan man ger sig vidare ut i natten och tystnaden, säger Frick.

Unikt i sitt slag

Vasaloppet har tidigare lanserat nya lopp, med satsningarna Ultravasan och Cykelvasan. Men det nya nattloppet kommer vara unikt i sitt slag, som det enda etablerade nattloppet i världen.

– Det här är en stor satsning från Vasaloppet och ett mycket viktigt steg i vår utveckling för att fortsätta vara relevanta, stärka vår unika position och nå nya spännande målgrupper, säger Frick.

2016 störst hittills 

När årets vintervecka summerades konstaterades att det totalt var 68000 anmälda. Det är den största upplagan hittils. Anmälningen till Nattvasan kommer öppna den 20 mars i år och det kommer finnas plats för 1500 deltagare som bildar 750 lag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vasaloppet