Ingen överraskning för svenskprofilerna

avMakoto Asahara

Publicerad:

"Sannolikheten att resultatet skulle bli annorlunda var obefintlig"

Foto: MAGNUS SANDBERG
Patrik Sjöberg.

Abeba Aregawis B-prov testades också positivt. Något som var väntat enligt höjdhoppsprofilen Patrik Sjöberg, som menade att endast slarv skulle kunnat rädda löperskan.

– Det enda som hade kunnat rädda Aregawi hade varit om de på något sätt hade tappat bort B-provet, för då skulle hon inte kunna fällas.

Patrik Sjöberg överraskades inte av att även Abeba Aregawis B-prov var av positiv karaktär.

– Jag har gjort många dopningsprov under min karriär och de fungerar på samma sätt. Man analyserar samma urin i A- och B-proven. Så sannolikheten att resultatet skulle bli annorlunda var obefintlig, säger Sjöberg och fortsätter.

– Det enda som hade kunnat rädda Aregawi hade varit om de på något sätt hade tappat bort B-provet, för då skulle hon inte kunna fällas.

"Har inte med svensk friidrott att göra"

Det tappades inte bort, och en lång avstängning väntar sannolikt för löperskan.

Enligt Patrik Sjöberg är fallet bara ett av många i meldoniumhärvan.

– Hon är ingen svensk friidrottare. Ute i världen så ser man henne som svensk friidrottare men ingen i Sverige har någonsin sett henne som svensk. Man förstorar upp det då hon inte har något med svensk friidrott att göra, säger Sjöberg, som riktar hård kritik till både Hammarby och det svenska friidrottsförbundet.

– Jag är egentligen fel person att fråga då jag inte har någon kontakt med friidrotten, men det är uppenbart att det hela är jävligt dåligt skött.

"Korkade idioter"

För landslagstränaren Yannick Tregaro ändrade inte B-provets utfall hans tankar kring skandalen.

– Min tanke är och har varit att det är så himla tråkigt. Det är verkligen rätt ord. Det är mycket skit överlag med dopning och nu så buntas allt ihop på något sätt till all idrott. Jag tycker verkligen att idrott är något fantastiskt som förenar världen. Och nu är det korkade idioter som ska fuska, säger Tregaro, som i egenskap av landslagstränare har umgåtts med Abeba Aregawi under landslagssamlingar.

– Min känsla är ändå att Abeba inte gjort det här själv, utan att hon har blivit hjälpt av andra. Jag kan inte uttala mig om hur hon blivit övertygad till det. Samtidigt har hon ju fortfarande ett eget ansvar så självklart måste hon stå för det själv.

Vill ha djupare analys

Hopptränaren menar att det arbete som görs efter att någon åkt fast måste förbättras och framförallt breddas.

– Man måste undersöka var substansen kommer ifrån, vem som har hjälpt till, vilka tränare eller läkare. Jag tycker det måste göras en mycket, mycket djupare analys av situationen när någon åker fast. Och fler måste åka fast.

Yannick Tregaro säger också att man inom den svenska friidrotten har en väldigt hög moralisk ståndpunkt i dopningsfrågan och att man jobbar stenhårt emot det. Även om han inte vågar utesluta att det kan komma fler dopningsfall även i Sverige.

– Man kan aldrig säga aldrig. Det finns ju som sagt rötägg i alla samhällen. Det finns tyvärr människor som inte tänker längre än näsan räcker.

Publicerad: