Skrällde i första derbyt på 50 år

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

50 år. Gnugga ögonen lite extra och ta in tidsspannet.

I det första Stockholmsderbyt sedan 1966 stod Tellus för en rejäl skräll.

– Mycket folk, mycket känslor. Det är så här bandy ska spelas, säger en stolt Martin Krigh efter 2–2 mot storfavoriten Hammarby.

I de nyrenoverade bostadsrätterna som omringar Zinkensdamms IP var det säkert svårt att märka av att det skrevs historia bara meter bort. Nere på isen var det desto tydligare.

Inte sedan 1966 hade det spelats Stockholmsderby i bandyns elitserie, och den här gången låg allt fokus på Hammarby. Motståndarlaget hette varken Djurgården eller AIK, utan lilla Tellus från söderförorten Midsommarkransen. Ett lag med så begränsade resurser att de får paniklåna spelare från tredjedivisionen och som flyttades upp tack vare en annan klubbs obefintliga elitlicens.

”Hammarby var skakade”

Matchen präglades av nykomlingens kompakta försvarsspel. Med disciplinerat slit kunde de andas ut eventuell nervositet efter ett tidigt ledningsmål från det tidigare nämnda paniklånet, 30-åringen Jonas Granberg, och när halvleken summerades stod det 2–2. Siffror som förväntades bli klart större när en övertänd Martin Deacon drog på sig ett matchstraff och Tellus fick spela 35 minuter (!) med en man mindre. Men Hammarby krampade, skapade i princip ingenting och i stället var det Tellus som flera gånger om var nära att vinna matchen – som slutade 2–2.

– Otroligt rolig match. Vi är jävligt starka defensivt, säger Tellus målskytt William Hallberg till TT, och får medhåll från en storspelande Martin Krigh.

– Vi är riktigt nöjda med matchen. Hammarby var skakade.

"Bajens" lagkapten Carl-Johan Rutqvist var frustrerad efter matchen.

– Någonting låser sig. De kämpar otroligt hårt och det var svårt att komma till lägen. De kan slå underifrån utan press medan vi kanske känner av pressen. Visst vill man bjuda på lite show och mål när det är derby, men vi kommer inte upp i den nivån, säger han.

■ ■ ■

I Västerås slog lilla Tillberga till och skrällde stort.

3–2 (0–1) i ABB Arena innebär Tillbergas första seger någonsin mot mesta mästarna Västerås SK efter tio tidigare derbyförluster.

– Det är svårt att hitta ord på det. Det är otroligt skönt, säger forwarden Jimmy Jansson till bandypuls.se.

På frågan om han är chockad svarar Jansson:

– Inte chockad. Eller, lite kanske. Jag trodde VSK skulle gå ut lite hårdare på oss. Men jag tycker att vi får i gång ett bra spel och kontrollerar matchen ganska bra.

Jimmy Jansson kvitterade till 1–1 och spelade fram Niklas Engström till 2–2. Det matchavgörande 3–2-målet kom i den 83:e minuten från Martin Flodströms klubba.

3 566 åskådare bevittnade den historiska matchen.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE