Efter terrorn: kvalet flyttas till Halmstad

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

”Det är en orolig tid – alla känner av att det är speciellt just nu”

En självmordsbombare utlöste en sprängladdning på affärsgatan Istiklal.
Foto: TT, Pontus Orre
En självmordsbombare utlöste en sprängladdning på affärsgatan Istiklal.

Terrordådet i Istanbul får konsekvenser också för bordtennisen.

Nu flyttas OS-kvalet till Halmstad.

– Det är en orolig tid. Alla känner av att det är speciellt just nu, säger Matilda Ekholm, 33.

I januari utlöste en självmordsbombare en sprängladdning i Istanbuls historiska kvarter. Minst tio personer dog. Två månader senare smällde det på stans affärsgata Istiklal och ytterligare ett antal människor omkom.

Dåden får stora politiska och ekonomiska konsekvenser, men också idrottsvärlden berör. Tanken var att Istanbul skulle arrangera OS-kvalet i bordtennis i dagarna, men Sverige var ett av förbunden som uttryckte oro över spelplatsen och ville flytta tävlingen.

Nu är det bestämt att kvalet ska spelas i Halmstad i stället.

"I realiteten OS-klara"

– För egen del är det skönt att få spela i Sverige. Det blir en resa mindre. Men det är jättehemskt att höra om det som händer i Istanbul. Flera var nog inställda på att det inte skulle bli något kval alls, säger Matilda Ekholm.

33-åringen befinner sig i Eslöv och förbereder sig för kvalet ihop med bland annat Li Fen. Ingen av dem är klar för Rio, men det räcker i stort sett med att de ställer upp i Halmstad för att nå dit.

– De är i realiteten redan inkvalade. Skulle de inte klara kvalet så finns 20 platser kvar i hela världen och de är för högt på rankningen för att inte klara av det, säger sportchefen Anders Johansson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN