Carlgren: ”Blivit en jävla skillnad”

SPORTBLADET

Obesegrade i 13 raka matcher sen Rikard ­Norling tog över.

Hemligheten?

En allt starkare defensiv.

– Det har blivit en jävla skillnad, säger målvakten Patrik Carlgren.

AIK är obesegrade i 13 raka matcher i allsvenskan och Europa League sedan Rikard Norling tog över efter Andreas Alm. Det offensiva spelet har kanske inte varit glimrande, men det kollektiva försvarsspelet har höjt sig – rejält.

Totalt har laget bara släppt in fem mål under sviten: drygt 0,3 baklängesmål per match.

Mittbacken Per Karlsson överraskas inte av statistiken:

– Alla fick en nytändning när Rikard tog över. Vi har haft en hel del nollor och det känns bra försvarsmässigt, även om vi kanske försakat lite i offensiven.

Har experimenterat

Han får medhåll från lagkamraten Patrik Carlgren, som ser en klar förbättring.

– Vi är extremt disciplinerade nu. Det blev en bra boost med en ny tränare. Alla har helt enkelt skärpt till sig – det är en jävla skillnad.

De senaste två matcherna har Norling experimenterat med ett 3-5-2/5-3-2, vilket betyder att tre mittbackar spelar samtidigt. Ett grepp som hyllas av försvararen Sauli Väisänen:

– Det är en stor skillnad från 4-4-2, men jag gillar det mycket. Man kan riskera mer med bollen, för det finns alltid spelare bakom dig. Stödet runt omkring är så bra att man vågar testa nya saker i uppspelsfasen, för de är där om det saker inte går rätt, säger han och fortsätter:

– Och det är, precis som de andra,säker, nyttigt med en ny tränare. Då spelar man ofta bättre och får ett ”wake up call”.

Defensiven nyckeln

Enligt Per Karlsson är en lyckad defensiv nyckeln till en lyckad säsong.

– Spelet kommer inte vara 100 procent i alla matcher, så är det bara. Laget gör inte alltid tre mål, så du måste se till att du aldrig släpper in fler än ett mål. Det är viktigast.