”Landslaget ska vara den bästa arenan”

Publicerad:

SPORTBLADET

Nye tränaren osäker på satsningen

Förbundskapten Ole Morten Iversen och Charlotte Kalla.
Foto: Bildbyrån
Förbundskapten Ole Morten Iversen och Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla satsar i egen regi, men hoppas på en bra dialog med svenska landslagets nya damtränare Ole Morten Iversen.

Det ställer norrmannen upp på – bara han får stöd från sin arbetsgivare.

Om Charlotte Kalla väljer rätt väg är tränaren dock inte övertygad om.

– Det är jag osäker på. Jag har tron på ett starkt landslag där det bästa är med, säger han till Sportbladet.

Sportbladets Petra Thorén.

Solen sken under gårdagen med fin vårstyrka på Saxnäsgården mellan skog, sjö och fjäll i södra Lappland.

Charlotte Kalla och hennes tränare Magnus Ingesson mötte upp. Piteå Elit har haft ett träningsläger och kört långa fina pass på fjällsidornas skarsnö.

Iversen inte övertygad

Det har gått ett par dagar sedan Charlotte Kalla meddelade sitt beslut att hoppa av landslagets träningsupplägg och köra själv med tränaren Magnus Ingesson.

Beslutet har varit svårt, men Charlotte Kalla har, i dialog med tränaren och med psykologen Thomas Nilsson som bollplank, bestämt sig.

– Jag tror att detta kommer att göra mig bättre annars hade jag inte valt det här. Jag tror att det är vägen, säger hon.

Norrmannen Ole Morten Iversen, far till skidåkaren Emil, är ny damtränare i svenska skidlandslaget. Han efterträder Mattias Persson.

Han är inte övertygad om att det är rätt väg för Charlotte Kalla.

– Det är jag osäker på, säger han men påpekar att han respekterar hennes beslut.

– Jag har tron på lojaliteten mot laget och att landslaget ska vara den bästa arenan för att utvecklas, säger han till Sportbladet på telefon.

Han tycker det är synd att lagets största stjärna hoppar av landslagets verksamhet.

SE OCKSÅ

”Johaug trodde det var ett aprilskämt...”

Hoppas på en bra dialog

– Klart att jag är lite besviken för det är ett lag som missar sitt starkaste kort. Det innebär en svaghet för laget. Och för egen del, hade det varit en stor ära att samarbeta med Charlotte. Men det är inga sura miner, påpekar Ole Morten Iversen.

Charlotte Kalla och Magnus Ingesson vill – och har så långt – ha en bra dialog med skidlandslaget och med Ole Morten Iversen.

– Förhoppningen är att vi ska kunna ha en bra dialog fram till november. Jag får se till att jag presterar så att jag får vara med i landslaget, då blir det ju några resor tillsammans, säger Charlotte Kalla.

Är det viktigt för dig att lära känna honom?

– Jo verkligen, så det inte blir en ny bekantskap i november när nerverna sitter mer utanpå än vad de gör nu i maj.

”Klart jag är öppen”

Ole Morten Iversen håller dörren för en dialog med skidstjärnan öppen, men poängterar att beslutet om hur omfattande den ska bli hänger på arbetsgivaren.

– Jag är anställd som förbundstränare, jag kan inte göra det jag har lust till. Det är en fråga mellan Charlotte och Svenska skidförbundet. Det är klart att jag är öppen för samtal då och då, men jag vill ha besked av Sares (Johan, längdchef) först, säger den norske tränaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE