Mejla

Mats Wennerholm

Chocka oss – då blir det VM-succé

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Wennerholms vädjan till Lettland i premiären

Filip Forsberg i kamp med lettisk spelare 2015 i Prag.
Foto: Bildbyrån
Filip Forsberg i kamp med lettisk spelare 2015 i Prag.

MOSKVA. Det är VM-premiär mot Lettland och jag hoppas nästan på en förlust.

Det är vad svenska landslag brukar behöva för att ta sig hela vägen.

Pär Mårts två VM-finaler – ett VM-guld och ett VM-silver – under hans tid som förbundskapten har börjat just så.

Med en chock.

Foto: Bildbyrån
Mårts, Popovic och Tornberg.

Pär Mårts är i Moskva med en av sina svagaste VM-trupper någonsin på papperet.

Det är låga förväntningar precis som jag tycker att det ska vara.

Det går inte att hoppa jämfota och skrika VM-guld när man lägger den svenska laguppställningen bredvid Kanadas, Rysslands eller Finlands.

■ ■ ■

Men att räkna NHL-spelare är ­ingen garanti för framgång.

Av Pär Mårts alla sex VM-lag är det hans överlägset bästa på papperet som slutat sist.

VM-laget i Globen 2012 där sexton NHL-spelare kom till Stockholm för att spela inför hemmapubliken. Och det var inte vilken kattskit som helst. Det var de största svenska stjärnorna i NHL med Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström och Daniel ­Alfredsson i spetsen. Jag förstår fortfarande ­inte hur det kunde bli så fel, när svenskarna åkte ut redan mot tjeckerna i kvarten.

Men det är hockey-VM.

Det handlar om en enda match i kvart-, semi- och final.

Vitryssland visade vad det betyder, när de gav Tre Kronor historiens mest chockartade förlust i OS i Salt Lake City 2002.

Lettland pressade ett ännu mer stjärnspäckat Kanada i OS-kvarten i Sotji för bara två år sedan i en match som slutade 2–1 till kanadensarna till slut.

Och några färskare exempel:

Leksand var sist efter omgång 24 i Hockeyallsvenskan och slutade i SHL.

Leicester gav 5 000 gånger pengarna i odds när Premier League-säsongen startade.

Jämfört med det är det inte ens i närheten av en skräll om det här svenska VM-laget ­skulle åka hem och fira i Kungsträdgården om drygt två veckor.

Men som sagt:

Det är alltid bra om det går åt skogen i början.

■ ■ ■

Jag var på plats i Slovakien 2011 där jag lovade att gå omkring i en lusekofta resten av VM om Norge slog Sverige i premiären och tog en historisk första VM-seger mot svenskarna.

Vad hände?

Norrmännen vann med 5–4 efter straffar och en norsk tidning letade upp en lusekofta ända borta i Kosovice. Det hade jag inte riktigt räknat med, men man måste ju stå vid sitt ord. Det slutade med att Ole-Kristian Tollefsen fick dra på mig den där lusekoftan inför alla norska kamerablixtar. En tröja som var två storlekar för liten. Men Tollefsen är lika stark som han ser ut och det var som en tvångströja när den väl satt på plats.

Vad som hände sedan?

Sverige tog sig hela vägen till en VM-final mot Kanada efter att ha spelat strålande hela vägen fram till final och jag hann svettas bort fyra, fem kilo där under den norska ullen.

■ ■ ■

Och i VM i Globen 2013 sågade jag Tre Kronor vid fotknölarna efter 2–3 i första gruppspels­matchen mot Schweiz.

Då hade jag som tur var inte lovat någonting och slapp gå med kobjällra resten av VM, smälla i mig två kilo Emmentaler, eller vad man nu lovar vid en förlust mot Schweiz.

Vad som hände sedan?

Ja, Sverige tog sig till en VM-final mot den turneringens stora sensation och samma schweizare. En nation Tre Kronor aldrig förlorar mot två gånger i rad. Det blev också klara 5–1 i finalen och guld på hemmaplan.

Därför kommer jag definitivt inte att såga svenskarna om det blir förlust i VM-premiären mot Lettland.

Historiskt sett är det vägen till framgång.

Sverige–Lettland startar 15.15 och sänds i TV4

Historien bekräftar…

Moskva 2016

Här kommer spelarna ifrån:

SHL: 13

KHL: 3

NHL: 6

Schweiz: 3

Så går det: Naturligtvis omöjligt att säga, men det här är inget VM-lag någon höjer till skyarna. Men historien talar för att det kan gå hur bra som helst till slut. Svensk hockey håller hög klass och NHL-stjärnor är ingen garanti för framgång. Ett perfekt utgångsläge egentligen.

Slutplacering: ?

Prag 2015

Här kom spelarna ifrån:

SHL: 5

KHL: 6

NHL: 13

Schweiz: 1

Så gick det: Ett ungt svenskt lag som öste in mål och bara förlorade två matcher i hela turneringen. De pressade blivande världsmästarna Kanada i gruppspelet (4–6) och föll sedan mot Ryssland i kvarten med 3–5 efter att ha hämtat in 0–3 till 3–3. Det här laget var klart bättre än slutplaceringen.

Slutplacering: 5

Minsk 2014

Här kom spelarna ifrån:

SHL: 15

KHL: 1

NHL: 8

Schweiz: 1

Så gick det: Det var inte många som trodde på ett Tre Kronor med 15 SHL-spelare i truppen. Det var ungefär som inför detta VM i Moskva. Men svenskarna förlorade inte en enda match vid full tid i gruppspelet och det blev stopp först mot blivande världsmästarna Ryssland i semin – 1–3. Och VM-brons till slut efter 3–0 mot Tjeckien.

Slutplacering: 3

Stockholm/Helsingfors 2013

Här kom spelarna ifrån:

SHL: 11

KHL: 5

NHL: 9

Schweiz: –

Så gick det: Sverige öppnade med att förlora mot Schweiz (2– 3) och det var fiaskostämpel på Tre Kronor. Men så kom Henrik och Daniel Sedin inflygande från NHL och skapade ett guldlag. Fredrik Petterssons klassiska straff mot Kanada i semin bäddade för VM-guldet. Knallen Schweiz i final var rena bingon – 5–1 till slut.

Slutplacering: 1

Stockholm/Helsingfors 2012

Här kom spelarna ifrån:

SHL: 7

KHL: 2

NHL: 16

Schweiz: –

Så gick det: Ett av de bästa svenska VM-lagen någonsin. På papperet. Sexton NHL-spelare kom och det var stjärnor som Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström, Daniel Alfredsson och Johan Franzén. Men det blev fiasko och storstryk 3–7 mot ryssarna i gruppspelet följt av 3–4 i kvartsfinalen mot Tjeckien.

Slutplacering: 6

Bratislava 2011

Här kom spelarna ifrån:

SHL: 11

KHL: 5

NHL: 9

Schweiz: –

Så gick det: Ett nederlagstippat Sverige startade med en historisk första VM-förlust mot Norge (4–5 efter straffar), men växte sedan och tog sig hela vägen till en VM-final mot Finland. En stor sensation. Men där rasade allt då 1–1 blev till 1–6 i sista perioden .

Slutplacering: 2

Publicerad: