Mercedes kan lämna F1 - för Formula E

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är oklart vad som händer”

Foto: TT
Toto Wolff.

Mercedes dominerar F1.

Men har reserverat en startplats i VM för elbilar. Snart kan mästarna byta serie och fokus.

– Det är oklart vad som händer, säger teamchef Toto Wolff.

Mercedes återvände till F1 2010 och sedan det nya reglementet infördes 2014 har teamet dominerat sporten. De har tagit överlägset flest pole positions, vunnit 49 av 57 deltävlingar och vunnit samtliga VM-titlar.

I år har de redan vunnit konstruktörsmästerskapet och teamets Nico Rosberg leder VM med 19 poäng före kollegan Lewis Hamilton när två lopp återstår.

Mercedes vill behålla den positionen efter regeländringen som kommer 2017 och teamet kommer att stanna i F1 till och med 2020.

Men sedan?

– Det är oklart vad som hände efter det, säger Mercedes teamchef Toto Wolff till Gazetta dello Sport.

– Som jag ser det ska vi stanna i F1 om grenen har en bra utveckling.

Reserverat plats

I oktober reserverade Mercedes en startplats i Formula E, VM för elbilar som avgörs inne i flera av världens största metropoler. Bland annat avgjordes premiären i Hongkong, i helgen kör serien i Marrakech och sommaren 2017 tävlar förarna så väl i Berlin som New York.  I Tyskland kom det tidigare i höst en ny lag som bara tillåter nyregistrering av elbilar från och med 2030 och de tyska tillverkarna tittar därför mot den marknaden. Audi meddelade tidigare i höst att man lämnar sin framgångsrika satsning på långlopp och LeMans 24-timmarslopp för att satsa på eldrivna bilar, BMW finns också med i mästerskapet och 2018 vill den tredje stora tyska biltillverkaren ta samma steg.

– Det är viktigt för framtiden att ta sig in på elbilsmarknaden och racingen har alltid varit en plattform för forskning och utveckling, sa Wolff i samband med att Mercedes framtidsplaner presenterades.

– Därför kommer Formula E att ha en stor betydelse i framtiden.

VM för elbilar avgörs nu för tredje året och Felix Rosenqvist är i år förste svensk någonsin i serien.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM