Mo Farah vann trots kompisens fällning

Foto: Viasat Sport
SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Inget kan stoppa Mo Farah.

Inte ens en fällning från kompisen Galen Rupp.

Britten reste sig och försvarade titeln på 10 000 meter.

– När jag föll tänkte jag bara ”herregud, nu är det kört", säger han.

Finalen på 10 000 meter på VM i Daegu 2011 är speciell. Det är nämligen senaste gången britten Mo Farah har förlorat ett lopp på 5000 eller 10 000 meter på ett mästerskap. Sju raka guld på globala mästerskap hade det blivit sedan dess när han idag klev ut på Rios Olympiastadion.

Det blev ett åttonde, men först efter ett osannolikt drama. Efter knappt halva sträckan fälldes han nämligen av sin amerikanska träningspolare Galen Rupp i en trång situation. Farah reste sig snabbt, gjorde tummen upp och tog upp jakten på täten där kenyanska och etiopiska löpare försökte utnyttja situationen genom att vrida upp tempot.

Tanui utmanade

Men ingenting lyckades. När allt skulle avgöras på sista varvet ledde Farah en klunga på fem där kenyanen Paul Tanui överraskande passerade på bortre lång. Farah låg kvar i rygg in på upploppet när han lade i sista växeln och passerade.

Efter loppet var Farah tagen:

– När jag föll tänkte jag bara "herregud, det är över". Jag reste mig upp och ville bara försöka hänga med fältet och känna mig stark. Det är aldrig enkelt men alla vet vad jag kan, säger han till OS-arrangörens hemsida och fortsätter:

– Jag tänkte på allt hårt arbete som jag lagt ner och hur det kunde vara över på en minut. Men jag vägrade ge upp. Jag reste mig snabbt och tänkte på min familj, det gjorde mig känslosam, säger löparkungen.

Farah sällar sig till legendarer som Emil Zatopek, Lasse Viren, Haile Gebrselassie och Kenenisa Bekelse som har försvarat sitt guld på 10 000 meter i de olympiska spelen.

Segertiden blev 27.05,17 efter ett sista varv på 55,37 sekunder.

Paul Tanui tog silvret och Tamirat Tola knep bronset. Galen Rupp slutade femma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS