”Det såg hemskt ut”

SPORTBLADET

Nigerias förbundskapten dömer ut egna försvaret

Foto: Visade styrka Sverige stod för en fin insats mot Colombia och fick med sig ett kryss mot en av OS-turneringens stora förhandsfavoriter.

manaus. En stark och giftig offensiv – men en svajig defensiv.

Sverige vill helst att Nigerias försvarslinje ser ut precis som vanligt vid midnatt.

Lagkaptenen Astrit Ajdarevic har svårt att tro att det nigerianska landslaget har fått ordning på allting på två dagar.

– Jag vet inte vad de har för superkrafter i Nigeria och Afrika. Vi måste vinna matchen, svårare är det inte, säger Ajdarevic.

Sverige imponerade och fick 2–2 mot Colombia. Några timmar senare vann Nigeria målfesten mot Japan med 5–4.

I natt tar sig Sverige an ”Super Eagles”.

– Det är ett bra lag, de är bra offensivt med vissa svagheter i det defensiva. De spelar man-man så det öppnar upp stora ytor och de är rätt taggiga i backlinjen, säger Alexander Fransson.

Nigerias försvar – som släppte in fyra mål mot Japan – är i fokus vid presskonferenserna dagen före match. Förbundskaptenen Samson Siasia erkänner att försvarsspelet var dåligt mot Japan.

– Vi vet att vi har problem i försvaret, vi ska försöka justera flera saker. Vi har sett matchen i efterhand och i vissa situationer såg det hemskt dåligt ut. Vi ska göra en del ändringar och försöka spela bättre i morgon (läs: i dag), säger Siasia.

”Kan se rörigt ut”

Sveriges förbundskapten Håkan Ericson kommenterade försvaret som ”intressant” på presskonferensen. Han utvecklade analysen efteråt.

– I Nigerias fall är det en mix av zon-, man-man- och kombinationsmarkering. De löser varje situation på olika sätt och det kan i våra ögon se rörigt ut. Men de har nog också principer de går efter. De litar mycket på sin styrka i närkampsspelet och farten i löpningarna. De räknar med att slå sin motståndare, både i det defensiva och offensiva. Så det finns andra ytor att utnyttja än hos europeiska lag, säger Ericson.

– Släpper man in fyra mål ska man inte vara nöjda. Jag hoppas att det ser likadant ut som sist, säger Ericson.

”Kommer att vinna”

Det mesta talar för att förbundskaptenen väljer att ställa upp med samma startelva som senast. Lagkaptenen Astrit Ajdarevic, som anser att Sverige inte behöver ändra på något, hoppas kunna störa Nigeria och få dem ur balans. Men samtidigt måste Sverige fokusera på sitt eget spel.

– Vi kan inte koncentrera oss allt för mycket på dem, utan vi gjorde det riktigt bra förra matchen och nu måste vi göra det ännu bättre. Nigeria har ett bra lag med många individuellt bra spelare. Men med en bra defensiv kommer vi att få ytor, säger Ajdarevic.

Tror du att de har hunnit få ordning på försvaret?

– Jag vet inte vad de har för superkrafter i Nigeria och Afrika. Jag vet inte, svårt att säga. Det kunde ha blivit 1–0 i deras match, det spelar ingen roll så länge man vinner matcher. De vann sin match och har tre poäng medan vi spelade bra och fick bara en poäng. Något har de gjort bra, men vad det är vet jag inte. Vi måste vinna matchen, svårare är det inte.

Vinner ni?

– Jag tror att vi slår Nigeria. Om vi spelar samma fotboll som innan och gör det med glädje så kommer vi att vinna.

Alexander Fransson tror att en stark organisation kommer att knäcka Nigeria.

– Om vi är välorganiserade så kommer de till slut göra misstag och då kommer de ge oss ytor som vi kan utnyttja, säger han.

* TV3, 23.50: Sverige-Nigeria

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS