Phelps OS–facit – bättre än 170 länder

SPORTBLADET

Har fler OS–guld än hela Indien

Michael Phelps har vunnit 19 OS–guld.

Ett facit bättre än en majoritet av världens länder.

Enligt BBC tar sig amerikanen in på en 35:e plats i alla tiders medaljliga.

USA:s guld i lagkappen på 100 meter fritt innebar att Michael Phelps, 30, utökade sin enorma medaljskörd.

Totalt var det hans 23:e medalj och 19:e guld – ett facit som innebär att Phelps ensam har varit mer lyckosam i OS–sammanhang än en klar majoritet av världens länder. BBC har nämligen tagit fram siffror på alla tiders medaljtabell – där varje land jämförs med Michael Phelps.

170 är sämre än Phelps

Med sina 19 guld, två silver och två brons har Phelps på tolv år lyckats ta lika många OS–guld som Argentina har gjort under hela OS historia – och därmed delar de en 35:e plats i alla tiders maratontabell.

Argentina är dock i gott sällskap. Av de 206 länder som deltar i det pågående mästerskapet har 170 stycken lyckats sämre i OS–historien än vad Michael Phelps har gjort under sina aktiva år.

Bättre än Indien och Mexiko

Bland anmärkningsvärda länder som befinner sig efter den 30–årige amerikanen i medaljtabellen finns bland annat Indien med en befolkning på 1,3 miljarder, grannlandet Mexiko och sprintnationen Jamaica.

Totalt har Michael Phelps tagit fler OS–guld än vad 80 procent av OS–nationerna har mäktat med. Sverige kan dock, likt sina nordiska grannar, pusta ut. Det då de har varit mer framgångsrika i mästerskapens 120–åriga historia än vad Michael Phelps varit under tolv års tid.

I natt har Michael Phelps chansen att ta sitt 20:e OS–guld – då det är dags för final i 200 meter fjäril.

ARTIKELN HANDLAR OM