”Man blir träffad ganska ofta”

Hurskainen om överlägset snabbaste OS-sporten

Badminton är den snabbaste OS-sporten i Rio.
Badminton är den snabbaste OS-sporten i Rio.

RIO DE JANEIRO. Han är det enda svenskhoppet i den snabbaste OS-sporten.

Henri Hurskainen, 29, är aldrig bättre än sin reaktionsförmåga.

När en badmintonboll lämnar racketen kan den uppnå en hastighet av närmare 500 kilometer i timmen.

Henri Hurskainen.
Henri Hurskainen.

En idrottsstudie i Malaysia visar att risken för ögonskador aldrig är större än vid badmintonspel. En annan forskningsrapport, genomförd i Kanada och publicerad i Physician and Sportsmedicine Journal, berättar att badminton orsakade 30–58 procent av alla ögonskador som under en tioårsperiod drabbade kanadensare inom racketsporterna.

Egentligen ska ingen vara förvånad. Är det inte dubbelpartnern som är oförsiktig med sin racket hinner spelaren inte undan för fjäderbollen, som lämnar senpaketet med ofattbar fart.

Rekordet: 493 knyck

En rackettillverkare genomförde 2013 ett test med världsspelarna Lee Chong Wei och Tan Boon Heong som piloter.

Resultatet för den senare: 493 kilometer i timmen.

– Ja, då drämde han till med det, och det är det inofficiella rekordet. Badminton är den snabbaste bollsporten, men det går inte riktigt så fort när man kommer in i de större hallarna. Det kan vara mycket folk, dörrar står öppna, det blåser lite... Bollen påverkas av det, säger Henri Hurskainen när Sportbladet träffar honom i OS-byn.

Förlorar farten snabbt

Den konformade bollen tappar farten snabbt, 30 procent för varje tvåmeterssträcka den far genom luften. Reaktionsförmågan är ändå ofta avgörande för en badmintonspelare.

– Det går väldigt fort, så när man tränar blir det många explosiva rörelser både på banan och i gymmet. Man blir träffad ganska ofta, men det går inte så pass snabbt att det gör ont. Jag har fått bollen på läppen och i ansiktet, men aldrig i ögat, säger Hurskainen.

”Målet gå vidare”

För 29-åringens del inleds OS under lördagen, då han möter Lino Munoz, Mexiko, i gruppspelet. Dagen därpå väntar Srikath Kidambi, Indien, i paviljong 4 på Riocentro.

– Målet är att gå vidare från gruppen. Indiern är favorit, men senast vi spelade så vann jag. Jag har kunnat träna bra i två-tre månader, har ett OS i ryggen och ser positivt på det här, säger Henri Hurskainen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.