Vladimir Putin

”De borde tävla i en egen kategori”

avPatrik Brenning

Putins förslag efter avslöjandena: Stoppa stjärnorna från normala tävlingar

Foto: TT

Serena Williams, Mo Farah, Rafael Nadal och svenska landslagsspelaren i fotboll Olivia Schough har alla använt mediciner under dispens från Wada.

Nu menar ryske presidenten Vladimir Putin att idrottare med medicinsk dispens inte borde få tävla på samma villkor i normala tävlingar.

– Snart kommer alla segrar gå till sjuka människor, säger Putin enligt Telegraph.

Redan i januari, under diskussionen kring den utbredda användningen av astma-medicin inom det norska skidlandslaget, kom den ryske presidenten Vladimir Putin med det kontroversiella förslaget att idrottare som tar medicin borde tävla i Paralympics istället för OS. Efter att ryska hackergruppen Fancy Bears sedan dess offentliggjort hemlig medicinsk information om en rad av världens allra mest framgångsrika idrottare kräver Putin nu att något görs.

”Alla rekord till kroniskt sjuka”

– Vi måste förstå vad vi ska göra med det här problemet. Annars kommer vi snart få se hur alla segrar och rekord går till folk som är sjuka, till exempel kroniskt sjuka, sa Putin enligt Telegraph på en rysk sportkonferens under tisdagen.

Fancy Bears misstänks ha hackat internationella antidopningsbyrån Wadas databas och på så sätt kommit över information om vilka dispenser organisationen delat ut för bruk av mediciner som annars är listade som förbjudna. Bland de som uppges ha tagit mediciner med dispens, alltså fullt tillåtet under Wadas regler, återfinns bland andra tennisspelaren Serena Williams, OS-drottningen i gymnastik Simone Biles, danska OS-guldmedaljören i simning Pernille Blume, Tour de France-vinnarna Chris Froome och Bradley Wiggins, brittiske långdistansfenomentet Mo Farah, tennisesset Rafael Nadal, golfaren Justin Rose och svenske fotbollsspelaren Olivia Schough.

”Kan få en egen kategori”

I Schoughs fall handlade det om en dispensansökan 2009 för två vanliga mediciner som i dag är fullt tillåtna för alla idrottare att fritt använda.

– Det är tråkigt och väldigt obehagligt att sekretessbelagd information kan komma ut på det här sättet. Men jag vet att jag använder min medicin på rätt sätt så jag är inte orolig. I övrigt har jag inga fler kommentarer, sa Olivia Schough i en kommentar till Sportbladet.

Nu upprepar Vladimir Putin sin önskan att stoppa de idrottare som tävlar med mediciner under dispens från normala tävlingar.

– De kanske kan få en egen kategori eller så kan deras prestationer, poäng, sekunder och framgångar räknas på ett annat sätt, säger Putin enligt Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning

Tennis