Chris Härenstam får kommentera VM-finalen

SPORTBLADET

SVT petar Lindeborg

Staffan Lindeborg är veteranen i SVT:s laguppställning i sommarens fotbolls-VM.

Men i finalen petas han – till förmån för Chris Härenstam.

– Chris går från klarhet till klarhet och är värd den här chansen, säger SVT:s sportchef Per Yng.

Foto: Staffan Lindeborg.

I sommar sänder SVT sin första VM-final i fotboll på tolv år. Men Staffan Lindeborg – kanalens förstaval som fotbollskommentator det senaste decenniet – går miste om svensk tv-sports allra finaste uppdrag även i år.

Arne Hegerfors kommenterade finalen tillsammans med Glenn Strömberg i Frankrike-VM 1998. I Japan/Korea 2002 och Tyskland 2006 refererade Robert Perlskog för TV4:s räkning.

Strömberg bisittare

När SVT nu sänder finalen kommer Chris Härenstam att guida svenskarna från Soccer City-stadion i Johannesburg, med Glenn Strömberg som bisittare.

– Det känns som att Chris har gått från klarhet till klarhet de senaste åren och han förtjänar verkligen den här chansen. Staffan Lindeborg hade också kunnat kommentera finalen. Men bara en får göra det och då valde vi så här, säger Per Yng.

– Staffans meritlista lider knappast någon brist på stora finaler. Chris är en väldigt bra kommentator och det var hans tur nu, säger fotbollsredaktör Max Bursell.

Lindeborg deppar inte

Staffan Lindeborg är själv inne på samma linje.

– Att få kommentera ett fotbolls-VM är ett fantastiskt privilegium bara det. Visst hade jag kunnat tänka mig att kommentera finalen, men jag ser inte att det här jobbet bara handlar om vilka matcher man får göra – utan att alltid göra sitt bästa, säger han.

Nu blir Chris Härenstam nästa SVT-kommentator att referera en VM-final i fotboll. Ett hedersuppdrag som förärats legendarer såsom Tommy Engstrand, Bo Hansson och Arne Hegerfors före honom.

”Bara att nypa sig i armen”

– När man hör namnen är det bara att nypa sig i armen. Jag kommenterade finalen 1998 i Eurosport, men att få göra det i SVT är något annat, säger Härenstam.

– Det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften och komma väl förberedd som alltid, och då kvittar det egentligen om det är en VM-final i fotboll eller damernas SM-final i bandy med 100 000 tittare.