Alfelt: Klart... men fotbollen är aldrig logisk

SPORTBLADET

MALMÖ. Det är i sådana här lägen man brukar lova att äta upp hattar, fotbollar och mopeder eller att krypa från Malmö till Madrid – om Barcelona missar att spela hem ligatiteln i La Ligas sista omgång.

Men ...

Det är aldrig över förrän den feta kärringen har sjungit. Fråga Barcelona – som vunnit guld när Real Madrid enligt alla tips skulle promenera hem med seriesegern.

Vi pratar 90-tal. Vi pratar ett segersäkert Real som åker till Teneriffa för att hämta hem en given seger i sista omgången och vi pratar ett enormt fiasko och en skänkt titel till Barça.

Det kan hända igen.

Inte för att jag tror det. Barcelona säsongen 2009/2010 känns inte som ett lag som går på såna minor. Lagets enorma bollskicklighet är alldeles för stor för att Valladolid ens bör kunna ha skuggan av en chans att klara oavgjort på Nou Camp. Men ...

Fotboll är aldrig en absolut sanning eller logisk in i minsta detalj. Real Madrid var grymt överlägset mot ett efter tidig utvisning reducerat Athletic Bilbao men det krävdes att en förlösande flipperboll landade hos Higuain efter hörna innan Real fick avsluta med att pricka in fyra mål sista 20 minuterna.

16 mål och 30 assist är inget dåligt facit

1–1 blev 5–1 på nolltid men utan slumpmålet hade nerver knutits i allt hårdare knutar och ligan såg länge ut att kunna avgöras redan i går kväll. I Sevilla såg avslutningen ut att kunna bli ännu mer levande när Messi, två gånger, och Bojan brände rena frilägen innan hemmalaget reducerade 0–3 till 2–3.

Pep Guardiolas reaktion att ilsket banka i kurens plexiglas var förståelig. Poängtapp mot Sevilla hade gett Real Madrid taktpinnen. Lika lite som man kan tro Barcelona om att tappa poäng mot Valladolid, lika osannolikt är det nämligen att Real Madrid inte ska vinna sin sista match borta mot Malaga.

Det är helt enkelt lika osannolikt som att Real inte skulle spela hem den där ligatiteln på Teneriffa på 90-talet.

Fast egentligen är det mer osannolikt i dag att de två storlagen inte avslutar säsongen med var sin klar seger. Skillnaden mellan de två stora och resten av La Liga-lagen är enorm i dag.

Så Zlatan Ibrahimovic kommer sannolikt att lägga ännu en titel till sin otroligt imponerande rad av seriesegrar men frågan många kommer att ställa är hur delaktig han är i titeln i så fall?

Nu när Zlatan inte längre är ett självklart förstaval i Barcelonas startelva tycker många att han varit ett felköp. Att han inte kunnat anpassa sig till superklubbens snabba spel och att han inte jobbar tillräckligt energiskt för att ta sig in i matcher han kommit snett i.

Fast 16 mål och enligt Barças egen statistik 37 öppnande assister varav sju målgivande på 28 ligamatcher tycker inte jag är ett dåligt facit i vilken liga man än spelar.

Zlatan har varit avgörande delaktig i den ligatitel Barcelona med stor sannolikhet kommer att spela hem i en sista uppvisningsliknande hemmamatch nästa söndag.

Han har haft toppar och svackor, som alla utom Messi, Xavi och Iniesta har, men även för absoluta toppspelare är det normalt att ha sina ups and downs under långa säsonger. Bojan har tagit chansen han fått som ersättare för Zlatan men har inte gjort jättesuccé i ett lag som är en vinstmaskin oavsett enstaka förändringar i laget.

Jag hoppas att Pep Guardiola ser tillbaka till hösten och ger Zlatan uppskattning i form av en startplats i sista omgången. Sett över hela säsongen är Ibrahimovic värd det förtroendet och jag lovar att han skulle vara taggad nog för att själv krossa Valladolid.