Hjärnan: Federer är en klart bättre tennisspelare – så enkelt är det. Hjärtat: Lägg av, din hjärtlösa pessimist. Robin har visst chansen.

SPORTBLADET

PARIS. Kan han verkligen svara för en ny superskräll och besegra Roger Federer i Öppna franska?

Det finns två svar på den frågan.

Hjärtats och hjärnans.

Jag önskar att jag kunde tränga in i huvudet på Robin Söderling.

Foto: Sportbladets man på plats i Paris, Stefan Holm.

Hur orkar de? De har tjafsat under hela kvällen och den hetsiga diskussionen är inte över än, trots att klockan har passerat midnatt. Nej, jag befinner mig inte på en krog bland vinpimplande högljudda fransmän.

Jag sitter ensam på ett hotellrum i stadsdelen Montparnasse. Det är så tyst att jag måste koncentrera mig för att höra surret från ac-anläggningen, men mitt i lugnet störs jag av ett fasansfullt oväsen.

Det kommer inifrån. Två kroppsdelar har rykt ihop och jag kan inte få dem att sluta bråka.

– Kunde han slå Rafael Nadal i fjol kan han slå Roger Federer i år. Robin Söderling är inte alls chanslös i kvartsfinalen, säger hjärtat.

– Det märks att du saknar tankeförmåga. Federer har inte förlorat ett enda set på sina fyra första matcher i Öppna franska. Han drömmer om att slå Nadal i finalen och kommer inte att låta Söderling krossa den. Federer är en klart bättre tennisspelare. Så enkelt är det, säger hjärnan.

”Nu är det Robins segersvit”

– Sluta, din hjärtlösa pessimist. Han har visst chansen. Söderling inledde ju året med att slå Federer i en uppvisningstävling i Abu Dhabi. Federer vann deras tolv första möten, men nu är det Robin som har inlett en segersvit.

– Uppvisningstävling? Tillåt mig skratta. Var är Carla Bruni mest koncentrerad på sin sångteknik, i duschen eller skivstudion? Federer brukar ju inte visa sin klass förrän det verkligen gäller.

Jag vet inte vad Robin Söderling gör i den här stunden, men jag misstänker att han befinner sig i en liknande situation i sin säng på ett lägenhetshotell inte långt från Eiffeltornet.

Om jag har drabbats av något som kan liknas vid en invärtes partiledardebatt måste han plågas av en elakartad polsk variant.

Robin Söderling kan visst besegra Roger Federer i morgondagens kvartsfinal, men det förutsätter att han verkligen intalar sig att han kan vinna.

På den här nivån är tennis nämligen ett mer mentalt än fysiskt spel.

Söderling har insett det och spelar numera med osynliga horn i pannan.

Det var ett bra första steg.

Nu måste han lära sig att trycka bort alla negativa tankar och lura hjärnan, även om det kräver en omskrivning av verkligheten.

Det finns hopp om att han klarar det, men det finns också tvivel. Ett uppenbarade sig på presskonferensen efter segern mot Marin Cilic. Robin Söderling fick då frågan om han minns något speciellt möte med Federer, där han kände att han var riktigt nära segern.

Nära – i Halle 2005

– Jag har varit nära, speciellt i Halle för några år sedan. Då servade jag och returnerade väldigt bra, svarade Söderling.

I den matchen, på gräs, hade svensken slagit 17 ess och brutit schweizarens serve två gånger när Federer slog in matchbollen som gav 6-7, 7-6, 6-4.

Söderling var bevisligen nära då, men jag hade hellre hört honom ta upp deras senaste tävlingsmatch, i US Open förra året.

Svensken blev då utspelad i de två första seten, men kom tillbaka och var en missad forehandretur från att få till ett femte och avgörande set.

Till saken hör att matchen i Halle spelades redan 2005.

Robin måste intala sig själv att han har kommit närmare en seger för varje möte och nu är redo att bryta sviten.

Sedan är det ganska ointressant om det stämmer eller inte.

Hans ord når Federer, som måste få läsa just det han inte vill läsa.

Tennis är psykologi.

Den spelare som talar ur hjärtat kan få problem med att lura både motståndare och sin hjärna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis