Motorsport

Märkligt att döma ut säsongen efter 49 varv

Av: 

Janne Blomqvist

SPORTBLADET

Viasat Motors kommentator Janne Blomqvist: Jag är säker på att säsongen blir hur bra som helst

De nya reglerna fick skulden för den odramatiska premiären, vad krävs för att undvika en tråkig säsong?

För det första att man har rätt attityd till den.

Det är märkligt att döma ut en säsong efter 49 varv.

Det är bara ett GP i Bahrain som haft fler omkörningar, det är banans karaktär, och förarna var mer osäkra än att det var fel på reglementet. Med inställningen att spara på däcken blir det inga omkörningar. Nu vet de vad som gäller, vill du upp i fältet måste du banne mig offra lite.

Jag är säker på att säsongen kommer att bli hur bra som helst. Det krävs nog de fyra utom-europeiska racen innan vi får se en riktig tendens. Men jag håller med de flesta om att Red Bull är den snabbaste bilen.

Vilket team och förare har mest att bevisa efter premiären i Bahrain?

Utav de fyra toppteamen, är det ett stort frågetecken för Mercedes. Ingen av deras förare imponerade, varken Nico Rosberg eller Michael Schumacher. Bilen såg trög ut.

Button har mest att bevisa

Den förare som har mest att bevisa är fjolårets mästare Jenson Button, en av dem som gnällde om att det var tråkigt i premiären. Men är man sjua, då är det lätt att ta till de ursäkterna. Det är upp till bevis för Button. På ett sätt skulle jag vilja säga att han är nere på sin rätta nivå. Jag har aldrig rankat honom högre än femma-sjua i de här sammanhangen. Han hade överlägset material i fjol, och gjorde det bra att som drog nytta av det. Men han är inte i närheten av att vara snabbast i McLaren.

En annan som gnällde efter Bahrain var Mark Webber. börjar ryktas om att han ska lägga av, han har bara vunnit ett race och har inte lyckats sätta något avtryck på F1-världen. Det är stor press på honom.

Schumacher har fyra segrar och banrekordet på Albert Park i Melbourne, kan han även blanda sig i helgens segerstrid?

Gamla meriter betyder ingenting, det är bara snyggt på papper. Förutom rookieförarna har han precis samma förutsättningar som alla andra. Utifrån det vi såg i Bahrain skulle jag bli förvånad om han är med och slåss om en pallplats.

Hur avgörande blir kvalet i Australien?

Det är ett parklopp, som är trångt med små marginaler till barriärerna, men det är inte omöjligt att köra om. Jag tror inte kvalet blir viktigare än någonstans. Det är alltid viktigt att kvala in högt upp.

Slutligen, vem toppar och vem floppar i Melbourne?

Jag tror Sebastian Vettel är extremt revanschsugen. I fjol gjorde han misstaget i Melbourne att fajtas med Robert Kubica om andraplatsen, vilket slutade med att de krokade ihop och tvingades bryta. Och i premiären i Bahrain svek bilen honom. Han vill bevisa att han var snabbast i Bahrain.

Och dessvärre tror jag Button floppar, igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1