Sverige kommer att krossa lillebror

SPORTBLADET

Wennerholm: Det blir Tre Kronors enklaste väg till en VM-semi någonsin

MANNHEIM. Sverige mot Danmark i en VM-kvartsfinal.

Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva den klassikern på en hockeyrink.

Men det enda klassiska med den här matchen är att den kommer att ge Tre Kronor den enklaste vägen till en VM-semifinal de någonsin haft.

Sverige kommer att krossa lillebror.

Låt mig först slå fast att jag inte glömt OS i Salt Lake City 2002. Jag har inte glömt Vitryssland och jag har inte glömt Vladimir Kopats puck från rödlinjen som letade sig in bakom Tommy Salo.

Men om Danmark skulle slå ut Sverige i VM-kvartsfinalen 2010 är det en större skräll än Vitryssland var 2002. Det skulle vara ett av de mest förnedrande nederlagen i svensk hockeyhistoria. Men det kommer inte att ske.

Det är bara att titta på den korta hockeyhistoria som Sverige och Danmark har.

På åtta möten har danskarna inte ens varit nära. Sveriges målskillnad är totalt 52–12. Senaste mötet i VM var i Quebec 2008. Då vann svenskarna med 8–1.

Och det är bara fjorton dagar sedan svenskarna krossade Danmark i Ängelholm med 10–3. En skrattmatch.

Danmark har två spelare som skulle platsa i det svenska VM-laget – NHL-centrarna Peter Regin och Frans Nielsen. Över halva laget spelar normalt i allsvenskan i Sverige eller i danska ligan som håller ungefär allsvensk klass – om ens det.

Bara 4 000 registrerade spelare

Det är spelare som går på knäna nu efter sex stenhårda VM-matcher, inte alls vana vid tempot och motståndet på den här nivån.

Danmark har redan gjort sin bragd här i VM genom att ta sig till kvartsfinal. De har slagit Finland med 4–1, USA med 2–1 och Slovakien med 6–0. Det är segrar ingen dansk kunde drömma om när VM startade.

Jag är den första att gratulera Danmark och det svenska förbundskaptensparet Per Bäckman och Tomas Jonsson.

De har redan ställt till med en av de största skrällarna i VM-historien.

Danmark har 4?056 registrerade ishockeyspelare jämfört med Sveriges över 60? 000.

De spelade sitt första A-VM på 54 år när de tog sig tillbaka till hockeyns finrum 2003 och hade bara spelat ett enda A-VM innan dess (1949).

Ett nytt radarpar har fötts

Nu har de hängt kvar åtta år i rad och har naturligtvis växt som hockeynation. Det har lagts ner ett stort jobb för att få fram talanger och de flesta har sedan utvecklats i svenska klubbar.

För Danmark är det här den största matchen någonsin – att få möta store­bror Sverige i en VM-kvartsfinal. De kommer att kämpa till sista svettdroppen. Men det räcker inte. Sverige är bättre på allt. Bättre målvakter, bättre backar, bättre forwards.

Dessutom har det fötts ett nytt svenskt radarpar nu då Tony Mårtensson fått fart på skridskorna och får spela med junioren Magnus Pääjärvi-Svensson. De flög fram mot Schweiz i går. Pääjärvi är tvåa i VM:s poängliga just nu med sina åtta poäng (4+4) och jag tror han har en jättechans att ta sig förbi ledande amerikanen Brandon Dubinsky, som spelat klart i den här VM-turneringen efter att ha öst in poäng mot blåbären i nedflyttningsgruppen. Han stannade på tio poäng (3+7).

Jacob Markström visade att ingen behöver oroa sig för Jonas ”Monstret” Gustavssons knäskada som gjorde att han fick vila i går.

Men jag är säker på att ”Monstret” står mot danskarna i morgon.

Schweiz var ju för övrigt ett annat av VM:s skrällag – fram till matchen mot Sverige.

Men när de ställdes mot ett överlägset svenskt lag var de lika chanslösa som Danmark kommer att vara i morgon.

Sverige har en jättechans att ta sig till sin första VM-final sedan 2006.

På något sätt tycker jag att Bengt-Åke Gustafsson är värd det slutet som förbundskapten. Men då är rollerna ombytta.

Blir det VM-final mot Ryssland – och jag kan inte tänka mig annat än att ryssarna tar sig dit – så är Sverige i Danmarks kläder.

David mot Goliat.

Så bra är det här ryska VM-laget.

ARTIKELN HANDLAR OM