Hamilton i pole - bröt Red Bulls dominans

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Lewis Hamilton bryter Red Bulls dominans.

Britten har pole positon i Kanada.

Foto: REUTERS
Hamilton var före både Webber och Vettel och startar i Pole Position i Kanada.

Hamilton har haft pole vid samtliga tre tillfällen som han har kört i Kanada och det var också där som han tog sin första seger 2007.

Britten hade en riktigt bra tid redan inför den näst sista kvalrundan, men Mark Webber, Red Bull, lyckades få till ett väldigt snabbt varv och tog över förstaplatsen. Det gjorde att britten Hamilton som inte hade något bra försök på sitt näst sista varv var tvungen att göra ännu ett försök. Och världsmästaren från 2007 klarade det med fem sekunders marginal.

”Är fantastiskt”

Sedan tvingades han parkera bilen på banan eftersom det inte fanns tillräckligt mycket bensin i den för att köra den tillbaka och därefter genomföra den obligatoriska bensinkontrollen.

– Det är fantastiskt och det påminner mig om min första pole här och min första seger, säger Lewis Hamilton som körde på 1.15,105.

Han körde sitt varv på de mjuka däcken, medan Red Bulls båda förare valde den hårdare däckblandningen:

– För oss var det viktigt att få en så bra startposition som möjligt och vi tar ett steg i taget. Därför valde vi de däcken. Vi ska självklart göra allt vi kan för att få till ett så bra race som möjligt, säger Lewis Hamilton.

– Det kommer säkerligen att bli ett annorlunda race, de mjuka däcken var väl inte de bästa under träningen men när vi varit här så har alltid säkerhetsbilen kommit ut på banan och det kan passa oss. Vem vet, kanske är de mjuka däcken bäst. Banan kanske är bättre i morgon. Vi får se.

Webber nöjd tvåa

Mark Webber som hade pole i det senaste loppet och som nu har vunnit kvalmatchen mot sin teamkollega Sebastian Vettel de senaste fyra racen var nöjd med en andraplats.

– Vi var övertygade om att vi skulle kunna prestera med de hårda däcken i kvalet och att de är rätt för oss i morgon. Det lyckades både Seb och jag startar bland de tre främsta. Vi ville gärna vara med i första startled och även om McLaren kör på de mjuka däcken så är det ett långt lopp. Vi kommer att göra vårt bästa och vi tror att vi har en fördel.

Sebastian Vettel hade problem under kvalet och det var först under det sista varvet som han fick till ett hyggligt varv.

– Men inte heller den var helt perfekt så jag är nöjd med plats tre. I morgon vill jag göra en bra start och förutsättningarna finns, säger tysken.

– Det har fungerat rätt bra på de hårdare däcken och under träningen såg vi att de mjuka däcken bara håller i ett par varv. Med andra ord är vi bra rustade för ett långt lopp och vi ligger bättre på det än vad vi hade vågrat hoppas på.

Blytungt för Schumi

De stora överraskningarna var Force Indias Vitantinio Liuzzi som var sexa med sitt nya chassi och Michael Schumacher, Mercedes, som inte överlevde den andra kvalomgången.

Han startar som 13:e man.

– I dag var inte 13 mitt turtal. Jag hade problem med balansen, på samma sätt som ag haft under hela helgen. De var tillbaka under kvalet och jag kan inte riktigt hitta anledningen till det. Vi hade hoppats på plats fem till åtta ungefär och nu får vi se vilken strategi vi ska välja för racet.

Det startar kl 18.00 i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1