"Har kommit så mycket dumt från den gubben"

SPORTBLADET

Petter Northug och Gunde Svan i nytt ordbråk

Petter Northugs uppträdande av kritiserats av många – Gunde Svan är en av dem.

Men nu slår norrmannen tillbaka mot den svenske skidlegendaren.

– Det kommer så mycket dumt från den gubben, säger Petter Northug.

Petter Northug, 24, har kritiserats hårt för sitt uppträdande efter en världscuptävling i franska La Clusaz.

Northug slutade trea i loppet och var sedan både sen och i fel kläder när han till slut dök upp på prisutdelningen – något internationella skidförbundet (FIS) har straffat honom för.

Uppträdandet har också kritiserats från alla möjliga håll, bland annat från norska skidlegendarer som Thomas Alsgaard och Vegard Ulvang.

Northug svarade

Men även från Sverige har det kommit kritik. Gunde Svan, 48, sa i Expressen att han tyckte det var fel agerat av norrmannen.

– Jag tror att Petter hade tjänat på att tugga i sig det här och tagit det som ett plus att han inte vann.

– Han har ju nog med press på sig att leverera på VM på hemmaplan, han behöver inte ha norska folket mot sig. Det skulle i alla fall jag vara rädd för om jag vore i hans kläder, sa Svan.

Vid en presskonferens i dag, inför avfärden till Tour de ski i tyska Oberhof, fick Northug svara på kritiken.

"Bryr mig inte"

– Det Gunde säger går in i ena örat och ut i det andra. Det har kommit så mycket dumt från den gubben att jag inte ens orkar svara på det, säger Northug enligt norska VG.

Det är inte första gången Northug och Svan hamnat i verbal fight med varandra. Bland annat kritiserade Svan norrmannens attityd och sportslighet i samband med OS i Vancouver.

Ett par månader senare sa Northug:

– Låt mig svara på den där Gunde Svan-saken en gång för alla. Det är ganska enkelt. Jag har aldrig sett honom åka skidor och jag bryr mig ingenting om vad han säger. Vem är Gunde Svan?

Tiodagarstävlingen Tour de ski inleds på nyårsafton och Northug är en av favoriterna. De svenskar som slåss med honom om segern där är Marcus Hellener, Johan Olsson och Daniel Richardsson.

ARTIKELN HANDLAR OM