Svenske 15-åringen tog sensationellt JVM-silver

Foto: Per Hällström

avFilip Durefelt

SPORTBLADET

Han blev historisk som första svensk att nå en JVM-final i bordtennis.

Väl där föll 15-årige Truls Möregårdh mot världsettan Xue Fei och tog ett mycket meriterande silver.

– Jag har haft en riktigt sjuk turnering, säger Möregårdh till Sydsvenskan.

Truls Möregårdh är född 2002. Det har inte hindrat honom från att imponera i det junior-VM som just avslutats i italienska Riva del Garda, där spelare födda så tidigt som 1999 deltagit.

Det 15-årige pingislöftet tvingades kvalspela för att ens ta sig till huvudturneringen. Väl där fortsatte Möregårdh, rankad 24:a i världen för 18-åringar inför junior-VM, att vinna mot högre rankade spelare och som första svensk någonsin tog han sig till final.

Waldner fick aldrig chansen

Turneringen såg dagens ljus först 2003, så svenska legendarer som Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson och Mikael Appelgren fick i ärlighetens namn aldrig chansen att nå någon framgång.

Men senast en europé överhuvudtaget var i final var 2008, något som säger en hel del om Truls Möregårdhs prestation.

I finalen tog dock det roliga slut för supertalangen Möregårdh. Han ställdes där mot den kinesiske världsettan Xue Fei som vann med 4–1 i set.

”Haft en sjuk turnering”

– Jag har haft en riktigt sjuk turnering och tuffa möten sen första omgången. Men jag presterade ena skrällen efter den andra, säger Möregårdh till Sydsvenskan.

– Jag är nöjd med silvret, finalen var helt enkel för tuff denna gång. Det är bara att ladda om till nästa år.

15-årige Möregårdh, som till vardags spelar för Eslöv i pingisligan, har i och med sin unga ålder hela tre chanser till på sig i JVM.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis