Ulla Håkanson, 80, redo för sitt 48:e SM

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Ulla Håkanson jublar med Richelle 2 under Falsterbo Horse Show 2017.

avElisabet Hoff

SPORTBLADET

Ulla Håkanson, 80, är redo för helgens SM i dressyr.

Med ny häst, nya mål och en svårslagen meritlista i bagaget.

– Jag har inga förväntningar, bara förhoppningar, säger dressyrens järnlady om sitt 48:e SM.

Det har förekommit olika uppgifter om hur många svenska mästerskap Ulla Håkanson har ridit i sina ­dagar. Mest för att ryttaren i fråga inte själv vetat. Men nu vet hon. 

– Förra året var det så många som frågade så jag räknade efter och kom fram till 47, både i hoppning och dressyr. Det här är mitt 48:e, säger hon.

När Sportbladet når ­henne på telefon har hon precis ­suttit av sin häst Diddy Cool efter ett träningspass på ­tävlingsplatsen Strömsholm ­utanför Västerås. Hon låter glad och pigg, och som ­vanligt rapp i svaren. 

– Allt känns bara bra. Jag har varit här några dagar ­redan för att träna extra för min tränare Eva-Karin ­Oscarsson som bor här. Hon ser allt. Det behövs. Vi ­måste slipa på det mesta, säger den dubbla OS-medaljören.

– Till exempel måste jag fortfarande jobba på att ­inte vika mig i vänstersidan. Men jag tycker jag blir ­bättre. Det är en ständig ­utveckling.

1 av 3 | Foto: Ronny Johansson
Ulla Håkanson, Maud von Rosen och Ninna Swaab, tävlingsryttare Sverige med sina OS-bronsmedaljer i München 1972.

”Tar det som träning”

Någon SM-medalj räknar hon inte med. Dessutom har hon redan 24 stycken, varav tolv guld. Samt fem ­medaljer från OS, VM och EM. Nu ligger motivationen i att nå uppsatta mål.

– Jag tar detta som en ­träning, ett steg i Diddys ­utveckling. Jag är glad bara att vi kvalat hit på de två grand prix vi gjorde under våren. Innan det hade han aldrig gått en grand prix i hela sitt liv, säger hon, inte utan stolthet.

Diddy Cool kom till Ulla Håkanson i höstas när hon tyckte att det var dags för ­företrädaren Richelle att gå i pension. Diddy Cool har lärt sig allt det svåraste snabbt. Nu gäller det bara för Ulla att hålla sin springare på plats inne på tävlingsbanan.

– Jag måste göra halv­halter hela tiden så att han inte störtar iväg. Han vill gärna göra det.  Han kan skutta till också, om han ser stora stenar till exempel. Men jag har inte ramlat av, berättar hon.

1 av 3 | Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulla Håkanson i stallet 2015.

Hopphästen sadlades om

Ulla Håkanson började som hoppryttare 1950 och red på högsta internationella nivå tills hästen Ajax tröttnade och skolades om till dressyrhäst, vilket är smått unikt på den nivån. Det gick så bra att det blev ett OS-brons i München. 

Sedan dess har det varit dressyr för hela slanten på olika hästar. Enda avbrotten har varit diskbråck och en mindre stroke. Förutom att rida två hästar om dagen ­utomhus i ur och skur håller sig 80-åringen i form med yoga (tidigare var det judo), stavgång och linedance. Hon har också ett eget stipendium som varje år delas ut till lovande unga ryttare.

Senior-SM inleds med en kvalklass under fredag. Finalen går på söndag med bland andra Patrik Kittel i start­fältet.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport