MMA

Redo att bli Sveriges nya MMA-stjärna

David Teymur förste svensken att vinna sina fyra första UFC-matcher: Bältet är målet

Av: 

Patrik Syk

SPORTBLADET

David Teymur är en av MMA-världens mest lovande lättviktare. 2018 spås bli året då han på allvar tar sig in i toppen av världens bästa MMA-organisation.
– Jag har svettats blod, men nu är jag här, säger han.

Bara åtta matcher in i sin professionella MMA-karriär är David Teymur, 28, något stort på spåren. Segrarna mot högt aktade Vannata och tidigare obesegrade Klose gav avtryck i MMA-världen och när expertkommentatorn Dan Hardy nyligen skulle ranka topp fem europeiska talanger var Teymur given. Nu väntar det viktigaste årets hittills för vad som väntas bli Sveriges nästa MMA-stjärna.

– Vi får se men först kanske en topp 15 sedan efter det topp tio sedan topp fem and then I bring home that belt, säger han med ett snett leende. Vi får se när det händer. Jag vill inte bara vara en i mängden jag vill att det ska eka i hela världen.

”Lite som schack”

Åtta matcher låter kanske lite vid 28 års ålder. Men MMA-karriären föregicks av en framgångsrik kickboxningskarriär (41-2) innan han tillsammans med sin bror Daniel valde en ny utmaning efter ganska starka påtryckningar från den snabbt växande skaran MMA-fans i Sverige.

– Jag minns det första prova-på passet och tänkte ”Vad är det här för något, vad håller jag på med? Jag går tillbaka till thaiboxningen istället..”. Men jag gav mig själv ett par chanser till och när jag lärde mig lite mer om hur det hela funkade så blev det roligare. Det är lite som schack. Men det svåraste i slutändan var nog att få in min thaiboxning i de andra teknikerna, det tog tid att ändra på det man lärt sig innan.

Men David och hans bror Daniel var ju långt ifrån några nybörjare i kamsportsammanhang. Som två av Sveriges absolut främsta thaiboxare hade de redan från början ett stort försprång in i MMA-sporten, något som påverkade träningen, inte minst i början.

– Man märkte av de andras desperation när de skulle möta oss i sparringen. De ville bara dyka på benen och ta ner oss på marken direkt. Men det var ju något vi behövde öva på. Sedan körde vi morgon och kväll, så hårt vi kunde. Det kunde va obekvämt och ibland undrade man vad motståndaren höll på med och ibland undrade man vad man själv höll på med. Men vi sa det direkt, skulle vi göra det här så skulle vi gå all in och det gjorde vi.

Teymur efter att ha besegrat Lando Vannata.

Foto: John Locher / TT / NTB Scanpix

Tränades av McGregor

Tävlingsdebuten kom 2013 och även om det blev förlust då så fanns få tvivel på att David Teymur var ett framtidsnamn att räkna med. Förlusten följdes upp av tre raka segrar och 2015 lyckades han ta sig in i den prestigefyllda dokusåpan The Ultimate Fighter (TUF) där han tränades av superstjärnan Conor McGregor.

– Det var något nytt. Jag har ju varit utomlands och fightats med thaiboxningen men MMA var ganska nytt. Jag hade sagt upp mig från jobbet i Sverige bara för detta så när jag gick min första match var det så mycket på spel, men det gick bra, jag vann och fick vara med. Conor betydde mycket.

Tack vare TUF var den så viktiga foten inne. Kamerorna var påslagna, världen tittade. Och om det är något man lär sig av att studera Conor McGregor på nära håll så är det att fightingvärlden handlar om vem som vill se dig fightas mer än något annat. Att fånga publikens uppmärksamhet.

Teymurs spektakulära thaiboxning var redan känd och nu fick han chansen att ta för sig även på andra sätt. Med en kombination av kaxighet och charm blev Teymur en av säsongens stora favoriter. Framförallt ett gräl med en motståndare där svensken i upphetsat tonläge uppmanar sin motståndare att kolla sin kalsonger blev viralt och resulterade i smeknamnet ”The Underwear Man” som fortfarande hänger med. Och  även om det resultatmässigt inte ledde hela vägen så blev deltagandet i TUF biljetten till ett kontrakt med UFC.

– Vi satt många gånger såhär som du och jag och bara snackade men så fort kameran åkte fram så blev det salt och peppar på. Det är en del av spelet. Det handlar inte alltid om att va den absolut bästa fightern, folk vill se en show och det hör till att bjuda lite sig själv. Plötsligt var det här ens jobb. Att gå och träna blev ens jobb. Jag gick min första match där i London strax efter och det var bara det jag skulle hålla på med.

David Teymur i reality-serien TUF.

”Målet är bältet”

Debuten i London blev en succé med knock av rutinerade landsmannen Martin Svensson i andra ronden. Den segern följdes upp av ytterligare en knock senare samma år. Den blixtrande thaiboxningen och viljan att stå och slagväxla med sina motståndare är ingredienser som både publik och promotorer älskar och för varje seger växte intresset.

– Mitt mål är bältet. Jag vill inte komma in i UFC och bara va en i  mängden. Det ska eka i hela världen. Min inställning är allt eller inget. Vi får se vem det blir men jag hoppas på topp 15. Men min viktklass är en myrstack. Vi är över hundra fighters i min viktklass. Man måste korsa både berg och hav för att ens komma in topp 10. Jag har svettats blod och jag är på god väg.

Två år sedan debuten har David Teymur radat upp fyra raka segrar och därmed blivit den första svensken att gå segrande ur sina fyra första UFC-matcher.

2018 spås bli året då Teymur på allvar slår sig in i toppen av den snåriga lättvikten. Det börjar med en match mot Nik Lentz i helgens gala UFC Utica där dessutom brodern Daniel Teymur gör sin andra UFC-match.

(* UFC Fight Night 131 sänds på Viaplay Fighting, från klockan 02.00 natten mot lördag)

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

MMA

UFC

Conor McGregor

David Teymur