Haag höll sitt beslut hemligt under OS

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

FALUN. Anna Haag fattade beslutet om att avsluta sin karriär mitt under brinnande OS.

Sen höll hon det hemligt.

– Jag sa ingenting under OS, berättar skidstjärnan.

Anna Haag kom till OS och fick en tung premiär i skiathlon. Hon fick inte köra 10 km fritt, men fick förtroendet att åka första sträckan i stafetten där det blev silver till Sverige.

Vad ingen visste då var att Anna Haag hade bestämt sig för att avsluta karriären efter den här säsongen. Hon fattade beslutet mitt under OS.

Samma dag som 10 km fritt genomfördes.

– Under OS vaknade jag upp en dag och kände nej, jag är färdig med det här. Jag har alltid trott att jag ska vakna upp och känna att jag är klar med det här. Men jag kände verkligen så. Samtidigt var jag på OS, jag kunde inte prata med någon där, berättar hon.

”Skönt tänka att det var sista gången”

Hon tyckte dock inte att det var en börda att bära, snarare en bra känsla inombords.

– Det som var så skönt med att ta beslutet var att jag kunde avskärma mig från allt som hände och kunde fokusera på det jag skulle göra. Jag tänkte att det var sista gången jag körde en OS-stafett, det var min sista tremil. Det var därför jag hittade energin att slutföra det sista loppet.

Efter tremilen framkom det att Anna Haag varit sliten i kroppen sedan december och fått kämpa hårt för att hitta rätt till OS och väl där svarade inte kroppen som den borde.

Det blev en stor uppståndelse kring stafetten och uttagningen, där många kritiker ansåg att Hanna Falk borde fått köra istället.

Påverkade det ditt beslut?

– Nej, inte alls. Beslutet hade jag tagit innan. Emil sa när jag ringde och berättade att det är väl som med allt annat du bestämmer att då är det så. Det är ingen som kan påverka mig. Jag råkade bara nämna det för Ida (Ingemarsdotter) innan hon drog hem från OS, säger Anna Haag.

Emil Jönsson blev inte uttagen till OS, men det har inte varit avgörande för hans beslut.

– Det gick bra de första dagarna, de har sina regler. Men det tog hårt. Det var en djup tomhet. Det har inte med det att göra att jag lägger av, men då fick man tid att reflektera över vad som krävs för att vinna OS-guld om fyra år. Det är mycket som ska klaffa, säger Emil Jönsson.

Legat lågt

Både Anna Haag och Emil Jönsson har legat lågt utåt med beslutet för inför världscupens avslutning för att inte störa gruppen och landslaget i sitt fokus inför tävlingarna på hemmaplan.

Anna Haag berättade för ledarna på vägen hem från OS och flera åkare har inför lördagens offentliggörande fått veta om planerna.

– Jag ska prata med Hanna och Stina i dag. Charlotte och Ida vet, säger Anna Haag.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN