Teamet som kontrollerar Frida Karlsson

”Ska inte hamna i samma situation som tidigare”

Frida Karlsson har tidigare stoppats från tävlingar då hon inte uppfyllt Svenska skidförbundets hälsokrav.

Ett synkat team på sex personer håller noggrann koll så skidstjärnan inte kliver över gränsen igen.

– Vi monitorerar hårdare och bättre nu och försöker agera i god tid om det behövs, säger tränaren Per Nilsson.

Tidigare i veckan meddelade Svenska skidförbundet att Frida Karlsson ställer in sina planerade rullskidtävlingar i Norge denna vecka och i Trollhättan kommande vecka.

Beslutet grundar sig på de indikationer som gjorts den senaste tiden.

Frida Karlsson har, efter en hård sommarträning som inneburit att hon utvecklat sin kapacitet, blivit sliten. Ett test i tisdags blev avgörande.

– Kontrollpasset vi kör på band som mäter puls och laktat i både arbete och vila visade avvikelser på tisdag, förklarar Frida Karlssons tränare Per Nilsson.

Kontrollpassen är ett led i den satsning som ska hindra skidstjärnan från att hamna i samma medicinska situation som under sin debutsäsong. Då stoppades hon från att tävla. Med hjälp av givna belastningsnivåer och referensvärden under testet kan man snabbt se om 22-åringen avviker från sin normala nivå.

Även den mer subjektiva bedömningen som görs regelbundet av skidstjärnans status visade på att hon inte var återhämtad för att tävla.

”Vill dra i handbromsen tidigare”

Det finns inga medicinska grunder för Frida Karlsson att ställa in tävlingarna och dra ner på de högintensiva inslagen. Beslutet fattades i förebyggande syfte och vi – omgivningen – hade aldrig fått inblick i den lilla justeringen om det inte hade varit för beskedet om återbuden.

– Vi vill dra i handbromsen tidigare den här gången så vi inte hamnar i den situationen som hon har varit i tidigare för då det blir mer långvarigt. Vi har jobbat hårt med för att hitta nycklar så hon inte ska hamna i samma situation som hon varit i tidigare, säger Per ”Pliggen” Andersson som är medicinsk ansvarig för skidlandslaget.

Han är en av nyckelpersonerna i det team som jobbat tätt i dialogen kring Frida Karlssons hälsostatus i syftet att stötta henne. Hennes privata tränare Per Nilsson är en annan kugge. I gruppen finns också landslagets damtränare Stefan Thomson och Magnus Ingesson, SOK-kopplade kostrådgivaren Stig Matsson och fysioterapeuten Marcus Bystedt.

Frida Karlssons mor Mia, som också är hennes manager, finns dessutom som ett nära bollplank för teamet och dottern själv.

– Vi monitorerar hårdare och bättre nu och försöker agera i god tid om det behövs, säger tränaren Per Nilsson som meddelar att Frida Karlsson var enig med teamet kring det aktuella beslutet.

– Frida är helt okej med på det. Den  största besvikelsen var nog att tacka nej till utlovade arrangörer, säger han.

Frida Karlsson kommer att hålla i träningen, men med handbromsen i.

– Vi jobbar på att få det optimalt, men det är inte lätt, konstaterar tränaren.


Fakta: Teamet som ska hindra Frida Karlsson från att kliva över gränsen

  • Per ”Pliggen” Andersson, medicinskt ansvarig för skidlandslaget. Kugge i gruppen.
  • Per Nilsson, tränare. Frida Karlssons personliga tränare som varit hennes ledare sedan barnsben. Känner Frida väl och har lång erfarenhet.
  • Stefan Thomson och Magnus Ingesson, tränare. Landslagets damtränare. Här har Stefan Thomson ett tydligare ansvar mot Frida Karlsson.
  • Stig Matsson, kostrådgivare som är resursperson inom SOK.
  • Marcus Bystedt, fysioterapeut, kopplad till SOK.
  • Dialogen med Mia Karlsson, Fridas mor och manager, är också tät.
Frida Karlsson.
Frida Karlsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.