Klart: Legendaren ny tränare i Tellus

Nu är Tellus bandybomb officiell.

Andreas Bergwall blir ny huvudtränare efter lagets degradering från elitserien.

– Jag är glad över att få möjligheten, säger legendaren.

Sportbladet avslöjade nyheten redan i måndags. På onsdagskvällen presenterades Andreas Bergwall, en av svensk bandys största ikoner, som ny tränare för Tellus.

Därmed går den 47-årige målvaktslegendaren, med sju VM-guld och fem SM-guld på cv:t, direkt från isen till en plats i båset. Efter fyra säsonger i AIK meddelade Bergwall i mars att den aktiva karriären var över.

– Jag har funderat på vad jag ska göra nu, och har varit ute efter något där jag kan vara med och påverka och som jag kan få energi av. Jag är glad över att få möjligheten, säger han i första intervjun efter att sillybomben bekräftats av Stockholmsklubben.

Våren 2019, inför AIK:s debutsäsong i elitserien, blev Andreas Bergwall spelande tränare. Som målvakt visade det sig vara ett smått omöjligt uppdrag. Nu ser han fram emot att leda ett lag ”på riktigt” och från sidan.

– Det är väl precis så jag känner. Det är nu det börjar. Då kände jag efteråt att jag inte alls kom till min rätt faktiskt.

”Allsvenskan känns rätt”

Är det lagom att inleda tränarkarriären i allsvenskan? Eller hade du helst tagit ett elitserielag direkt?

– När jag slutade spela var känslan att elitserien är mitt forum, säger Bergwall.

– Men ju längre tid som gått med funderande, desto mer har jag känt att det är lättare att påverka i allsvenskan. Där finns ofta de yngre spelarna som inte är ”klara” än. Så nu känns allsvenskan rätt och jag ser fram emot det här.

I mars meddelade Andreas Bergwall, 47, att målvaktskarriären var över. Nu blir han tränare i Tellus.
I mars meddelade Andreas Bergwall, 47, att målvaktskarriären var över. Nu blir han tränare i Tellus.

Tellus var ett av tre lag som åkte ur elitserien i vintras. Nu står klubben inför en nystart. Målsättningen är inget omedelbart återtåg. Det handlar om en långsiktig satsning som kan få ta några år.

– Det har också varit jätteviktigt i det här, att Tellus styrelse och de som jobbar för klubben har sin bild klar över vart de är på väg. Man vill bygga på ett nytt sätt, ändra sitt spel och vara mer redo den dagen man går upp.

Hur vill du att ditt lag ska spela bandy?

– Min typ av bandy är offensivt lagd, även i försvarsspelet. De unga spelarna ska inte bara stå på egen planhalva och försvara sig, utan jag vill att de ska komma upp högt i planen och vinna boll tidigt. Och anfallsspelet ska vara mer framåt än bollhållande.

Har skrivit ettårskontrakt

Andreas Bergwalls avtal sträcker sig till att börja med över nästa säsong, med option att förlänga om båda parter är nöjda med hans debutår som tränare.

Utöver VM- och SM-gulden är Bergwall, med sina 195 A-landskamper, bandyns överlägset meste landslagsman genom tiderna.

Har du storslagna planer även för din tränarkarriär?

– Haha, jag har inte tänkt i de banorna. Om jag blir bra på att utveckla och få fram det jag vill, då kommer segrarna att komma, säger Andreas Bergwall.

– Men det har inte varit något ”nu jävlar ska jag lägga segrar på hög, vinna SM och bli förbundskapten”. Jag ser bara fram emot att göra något jag aldrig gjort, och att jag har glädjen att få vara kvar i bandyn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.