Maraton

Tragedin – man död efter loppet

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Brooklyn halvmaraton förvandlades till en tragedi.

En 30-årig man kollapsade och dog efter målgång och ytterligare 15 deltagare fördes till sjukhus, skriver New York Post.

– Loppet borde ha brutits, säger en polis till tidningen.

För första gången sedan pandemin bröt ut arrangerades i går Brooklyn Half Marathon i New York.

Omkring 22 000 löpare deltog i det 21 kilometer långa loppet som gick från Brooklyn Museum, via Prospect Park till Coney Island.

Problemet?

New York upplever den här helgen en av sina värsta värmeböljor någonsin för en maj månad och loppet genomfördes därför i extremt krävande förhållanden.

Temperaturen höjdes från omkring 15 grader tidigt på morgonen då loppet startade till över 25 när det slutade. Detta i kombination med en luftfuktighet på över 80 procent.

Polis såg flera kollapsa

Enligt New York Post, som hänvisar till lokala polismyndigheter, ska en 30-årig man ha kollapsat efter målgång och förts till ett närliggande sjukhus där han förklarades död.

Därtill ska ytterligare ett dussintal personer har förts till sjukhus, varav fem med allvarliga skador.

– Man tycker att arrangörerna eller läkarpersonal borde ha gått in och brutit det här loppet, säger en polis, som uppger att han såg fyra personer kollapsa vid målområdet, till tidningen.

”Hemskt när det händer”

26-årige John Peterson som deltog i loppet och som sprungit Brooklyn halvmaraton flera gånger tidigare vittnar om att det här var det tuffaste och varmaste loppet han någonsin upplevt i New York.

– Man måste vara medveten om sin egen kropps gränser. Ibland vill man pressa sig själv till sitt yttersta och då kan man passera den gränsen. Det är hemskt när sådant här händer, säger han.

New York Road Runners, som stod som arrangör för loppet, säger i ett uttalande att åtgärder hade vidtagits med hänsyn till väderförhållandena och att medicinsk personal och volontärer fanns utspridd längs hela loppet, redo att gripa in vid nödsituationer.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljonutbildningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Maraton