Svarar på finska utspelet inför VM-kvalet

Förbundet förväntar sig nytt publikrekord

Sverige är lägst rankat i sitt VM-kval.

Ändå målar Finlands förbundskapten upp Sverige som gruppfavorit.

– Han försöker röra om i grytan, svarar förbundskapten Mikko Riipinen.

Mikko Riipinen.
Mikko Riipinen.

På onsdagen var över 10 000 biljetter sålda. På torsdagen förväntar sig basketförbundet att det slås ett nytt svenskt publikrekord i Avicii Arena. Över 11 390 åskådare, som är den högsta notering som tidigare uppnåtts.

– Det skulle betyda oerhört mycket. Det är många som vill vara där och många som vill slå rekord. Självklart ska det slås. Det blir en extra hatt i fjädern, och det gör mycket för spelarna som kommer göra allt för att visa sin uppskattning, säger förbundskapten Mikko Riipinen.

På andra sidan står Finland. Riipinen, som gör sin första seniorlandskamp som förbundskapten, har finska föräldrar och dubbla medborgarskap.

Man har respekt för motståndet, som kvalificerat sig till samtliga EM sedan 2011, och trumfar Sverige på världsrankningen. Men Finland har minst lika stor respekt för Sverige.

”Sverige borta blir väldigt svårt”

Trots att VM-kvalgruppen utöver Sverige och Finland består av Slovenien och Kroatien, fyra och 21:a på rankningen, håller landets förbundskapten Henrik Dettman Sverige som favorit.

– I denna otroligt tajta grupp, och med sättet det ser ut nu när man nästan har olika lag under vintern och sommaren, ser det för tillfället ut som att den största favoriten är Sverige. Vi vet att Sverige borta kommer bli en väldigt, väldigt svår uppgift, säger han i podcasten Taking The Charge.

Nu svarar Riipinen den finske förbundskaptenen.

– Det var ett roligt utspel! Lite roligt att man försöker lägga över pressen på oss.

”Tänker inte göra det lätt”

– Han försöker väl röra om i grytan lite och ta bort lite press från dem. Alla som vet vad det handlar om vet att det finns andra som är favoriter om man ser till rankningen, säger han.

Men man ser sig inte heller som underdogs.

– Vi går inte in i en match hemma mot Finland inför 12 000 åskådare och tycker synd om oss själva. Det kommer bli en tuff fajt, och vi kommer göra allt vi kan. Vi har många spelare som växer av att spela inför storpublik, och som behöver det för att kräma ut det allra sista. Vi ska visa att vi är stolta över att så många tar sig hit. Vi kommer inte göra det lätt för Finland, lovar Riipinen.

Matchen spelas i Avicii Arena klockan 20:00 på torsdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN