Kan portas från sin egen tävling

Publicerad 2022-07-21

Han har redan fråntagits rollen som Ryder Cup-kapten.

Och Henrik Stensons övergång till LIV kan få fler konsekvenser.

DP World Tour kan i nuläget inte svara på om han får fortsätta stå värd för – eller ens delta – i sin egen tävling Scandinavian Mixed.

Henrik Stensons beslut att skriva på för den Saudiarabien-finansierade LIV-touren har väckt avsky inom golfvärlden.

Flera kollegor har riktat skarp kritik mot den svenske stjärnans beslut.

Enligt uppgifter i brittiska medier får Stenson motsvarande en halv miljard kronor för övergången.

Den innebär emellertid att han blir av med det mest ärofyllda uppdraget som finns inom europeisk golf: Rollen som Ryder Cup-kapten.

Och fler sanktioner kan vänta.

Kan stoppas

DP World Tour (före detta Europatouren) har sedan tidigare tagit i med full kraft mot spelare som gått över till LIV-touren och uteslutit dem som medlemmar.

Den naturliga frågan gällande Henrik Stenson är därför vad som händer med nästa års Scandinavian Mixed – den svenska tävlingen där män och kvinnor tävlar mot varandra och som Henrik Stenson och Annika Sörenstam står värd för.

När Sportbladet kontaktar Claes Nilsson, hjärnan bakom projektet och vd för ”We do Sports”, som äger rättigheterna till Scandinavian Mixed, lägger han locket på.

”Tyvärr. Advokater behöver jobba innan jag kan säga något”, hälsar Nilsson i ett sms.

Han hänvisar i stället till DP World Tour själva.

Och på den raka frågan om Henrik Stenson kommer kunna stå värd för eller ens tävla i nästa års upplaga av tävlingen får vi inget svar.

”Vi utreder just nu alla aspekter av turneringen så vi har inga kommentarer att ge i nuläget”, skriver Scott Crockett på DP World Tours kommunikationsavdelning.

Henrik Stenson.
Henrik Stenson.

Stensons förklaring

Scandinavian Mixed har arrangerats två gånger och båda gångerna gått under namnet ”Scandinavian Mixed Hosted by Henrik & Annika”.

Nu återstår det att se om den förstnämnde ens får vara med nästa år.

Henrik Stenson har i ett uttalande motiverat sitt beslut att gå över till LIV-touren så här:

“Såklart grundar sig en del av mitt beslut på det kommersiella, men formatet, schemat och spelarnas kaliber var också avgörande faktorer. Jag är dedikerad till att få sporten att växa och använda den som en kraft för något bra.”

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln