Ridsport-EM 2017

Svenskt EM-silver efter rysare

avElisabet Hoff, Erik Karlsson, Henrik Lundgren

1 av 5

GÖTEBORG/STOCKHOLM. I jakten på guld i laghoppningen hade Malin Baryard-Johnsson och hästen Cue Channa en riktig mardrömsrunda och tvingades bryta.

Men Peder Fredricson stod pall i som sista ryttare och räddade en svensk silvermedalj med en felfri runda.

– En fantasiskt känsla att gå felfritt tre gånger på hemmaplan och ta silver , säger han.

Sverige var på jakt efter sitt första lagguld i EM. Svenska laget ledde inför kvällens tävlingar och fick också en drömstart när första svenska ryttare, Henrik von Eckermann och Mary Lou, var felfri över hindren och bara fick ett tidsfel.

– Det var Mary Lous bästa runda i hela hennes liv. Makalöst. Rörde inte en ben. Känslan var som att hoppa runt på en 1,40-bana.

Men det var skarpa kontraster.

För ryttare nummer två i svenska laget, Malin Baryard-Johnsson, blev det totalt fiasko. Cue Channa rev tidigt, därefter dundrade hon in i två fristående oxrar och sedan fortsatte ekipaget med en krasch rakt in i en oxer i en tvåkombination och då valde Malin Baryard Johnsson att bryta ritten.

”Synd om henne”

– Det var en totalt annan häst i dag. Det måste ha varit ljuset, det kändes nästan som att hästen fick panik. Hon var skärrad och helt blockerad. Det blev farligt, så jag valde att avbryta.  säger Malin Baryard-Johnsson.

Endast de tre bästa i varje fyrmannalag räknas och därmed flyttades pressen till Douglas Lindelöw och Peder Fredricsson.

Men 26-årige Lindelöw red bort Sverige från guldsitsen med nio fel. Allra tyngst var det när han helt felbedömde avståndet till ett hinder och hästen Zacramento hoppade rakt in i det.

”Visste vad jag skulle göra”

Men i takt med att både Belgien och Schweiz haft varsitt nedslag var förutsättningarna tydliga för Peder Fredricson: felfritt och det skulle vara svenskt silver.

Och All In och Fredricson gjorde som i de två tidigare rundorna och red felfritt – och fixade silvret.

– Jag visste vad jag skulle göra. Jag kände att jag ville rida felfritt och när jag red ut var jag glad att jag hade gjort det. Vi var bara halvvägs i går och det var verkligen en tuff bana i dag. Så vi vann verkligen ett silver, säger Fredricson.

Silvret är den bästa EM-insatsen sedan 2001 i laghoppning.

Men bättre kan det bli på söndag. Peder Fredricsson leder fortsatt den individuella hopptävlingen som har två rundor kvar.

Vann laghoppningen gjorde Irland som trots att de bara hade tre ryttare svarade för just tre felfria ritter.