Tidemand: ”Exakt vad vi har kämpat för”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
1 av 2

Tillsammans med Jonas Andersson gjorde han allt rätt.

Nu är Pontus Tidemand världsmästare.

– Känslan är helt otrolig, säger han.

– Det här är exakt vad vi har kämpat för.

Inför Tysklands VM-­rally hade svenskarna ett ­perfekt utgångsläge, de ­behövde en placering bland de fyra främsta samtidigt som närmste konkurrent ­inte fick vinna.

De inledde med en andraplacering i fredags, men fick sedan punktering på lördagens andra sträcka och ­tappade en minut till ­motståndarna i toppen.

– Det var självklart att ­köra vidare med det trasiga däcket, säger Pontus Tidemand.

– Vi visste att vi skulle tappa mer tid på att byta däcket än att köra med det trasiga så vi fortsatte, det är sådant man lär sig.

”Inte göra misstag”

Han och kartläsaren ­Jonas Andersson låg trea ­inför den avslutande dagen och behövde bara köra ­bilen i mål för att vinna titeln.

– Det var rätt långt fram och lika långt bak så vi ­behövde bara ta bilen i mål, men det är nästan svårare än att ha en tajt kamp. Man måste fokusera på att inte göra misstag och då är det lätt att de kommer.

Ekipaget körde i mål som trea bakom Eric Camilli och Jan Kopecký, vilket gjorde att de säkrade VM-titeln.

– Det är en otroligt skön känsla. Det har varit både vår och Skodas målsättning ända sedan säsongen startade, säger Tidemand som vann junior-VM 2013.

– Vi har skaffat oss viktiga erfarenheter, blivit bättre i våra förberedelser och gör rätt. Det är skillnaden mot tidigare.

”Inte funderat ännu”

Hans långsiktiga målsättning har hela tiden varit att ta sig till den tyngsta klassen, WRC, men där finns ­inte hans team representerat.

– Jag har inte funderat på det än, kontraktet med ­Skoda går ut efter säsongen, säger Pontus Tidemand.

– Jag vet bara att jag ska köra den obligatoriska VM-deltävlingen i England, ­sedan får vi se.

Ott Tänak körde in ­säsongens andra VM-deltävling när han vann WRC före Andreas Mikkelsen. Den regerande mästaren Sebastien Ogier slutade trea och drygade ut ledningen i mästerskapet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN